revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

CND_B, cu “B” de la banci

Design ca recuperare a memoriei: un mobilier urban realizat din elemente de constructie din spatiul Centrului national al Dansului Bucuresti, aflat in prezent in plina demolare

In noaptea de sambata spre duminica, in timpul proiectului CNDB OCUPAT (vezi Zeppelin 94), Eduard Gabia s-a apucat sa taie relicve din metal si sa le imparta participantilor. Echipat cu manusi, ochelari si salopeta, a decupat cu flexul bucati din balustradele metalice. Rezultatul: o caligrafie din tevi si plasa, ideograme din fier, amintiri a ceea ce a fost Centrul National al Dansului Bucuresti, demolat in prezent, ca si alte spatii culturale, pentru refacerea imaginii din anii ’60 a Teatrului National. Oamenii plecau bucurosi/melancolici acasa cu relicvele din extinderea TNB, comandata de catre Ceausescu in anii ’80.

Text: Justin Baroncea
Foto: Adrian Dobre

Articol publicat in numarul 95 al revistei zeppelin.

In timp ce Edi taia bucatile de fier, a aparut ideea reciclarii balustradelor. Andrei Dinu si cu mine am continuat munca lui Edi duminic? si luni. Am demontat bucati de balustrade cat pentru 2 piese de mobilier urban: o banca si un scaun. Si pe masura ce taiam am croit si design-ul obiectelor. Fara peripetii si probleme am scos materialul taiat si l-am transportat manual in atelierul de pe Batistei al Nonei Serbanescu. Bucatile de fier au stat un timp printre materialele de pictura.

Povestea se incheie cu realizarea obiectelor de mobilier urban in care se recunosc elementele balustradelor originale. Intentia a fost aceea de a lucra cu piesele majore ale balustradei fara a le altera. Nu vroiam sa folosim metalul ca materie prima ci sa conservam imaginea confectiilor metalice rudimentare si deloc minimaliste montate in extinderea TNB.

Mobilierul rezultat este antivandalic si perfect compatibil cu uzul in spatiul public. Banca si scaunul sunt gandite ca prototipuri pentru un sistem de reciclare. Toate componentele metalice ale balustradelor din extinderea in curs de demolare pot fi transformate in mobilier urban si amplasate in zona TNB. Astfel, o parte din extinderea demolata ar ramane prezenta in spatiul public; ar capata sens si incarcatura simbolica. S-ar restructura relatia dintre memorie si loc pe baza unui mecanism simplu de reconversie a unor resturi rezultate in urma demolarii in obiecte cu utilitate precisa.

Reciclam material, reciclam memoria si scoatem CNDB in strada. O parte din CNDB devine CND_B, cu “B” de la banci si nu de la Bucuresti. CND_B in spatiul public.

Autori: POINT4 – Eduard Gabia, Andrei Dinu, Mihai Buruntia, Radu Enescu, Justin Baroncea
Constructor: Habitual

Sari la conținut