Aflat la a doua ediție, Someș Delivery își propune și în acest an să caute idei din comunitate pentru a reconecta Clujul la râul Someș. Pentru aceasta a lansat un concurs deschis de proiecte pentru amenajări temporare, instalații, evenimente sau orice fel de inițiativă prin care locuitorii pot apropria malurile râului.
Concursul de proiecte Someș Delivery de anul trecut s-a desfășurat sub titlul Ne întoarcem către Someș, ca o referire la una din temele foarte larg îmbrățișate în mediul profesional al arhitecților încă din anii ‘60, tema întoarcerii orașului către apă. Concursul dorea să îndemne la acțiuni de jos în sus, din covingerea că nu trebuie să așteptăm ca orașul abstract (conceput sau imaginat) să își întoarce fața către râu, ci noi locuitorii putem fi actorii transformării spațiului urban.
Foto: Someș Alley (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond, Fülöp Csenge) – fotografie de Dacian Groza | fotografia de mai sus – © Radu Pădurean
Someș Alley, una din intervențiile propuse atunci în concurs și realizate în cadrul Someș Delivery 2015 de grupul YAA (Young Artists Assembly), a oferit o altfel de experiență în relația cu apa. Iar această experiență directă a fost argumentul factual că malul Someșului are potențialul de a fi o zonă de promenadă în oraș și nu un culoar de trafic auto. Fotografia cu Someș Alley a devenit imaginea mobilizării civice împotriva lărgirii carosabilului de pe Splaiul independenței.
E evident că ceva s-a schimbat în percepția asupra râului în ultimul an. Acum Someșul nu mai e doar subiect de dezbatere între arhitecți, un element menționat în politici urbane precum „Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020” și tema unui preconizat concurs de Masterplan.
Foto: Peninsula Astoria & Coborâre la apă 3 – © Radu Pădurean
Someșul a devenit obiectul preocupării locuitorilor și a fost conștientizat drept cadru al vieții lor cotidiene. E suficient să ne uităm la grupurile civice formate în jurul acestei preocupări (Prietenii Someșului, Someșul nostru) sau la numărul evenimentelor care au loc pe malurile Someșului.
Foto: Peninsula Astoria & Coborâre la apă © Radu Pădurean
Toate acestea sunt semnul unei transformări a noastre în relația cu râul. Credem că Someșul poate fi elementul catalizator al unei schimbări în status quo-ul orașului, de aceea call-ul pentru concurs de anul acesta este Someșul face valuri.
Foto: Placa ce marchează numele Podului Elisabeta – intervenție Somes Delivery 2015 (Anca Virginaș, Cristian Hanusz, Andrei Ujică)
Apel de participare
Someș Delivery 2016 are loc în 18-19 iunie pe segmentul de râu dintre Podul Garibaldi și Podul Napoca. S-a lansat un concurs de proiecte pentru animarea acestuia prin amenajări temporare și evenimente: somesdelivery.ro/proiecte/2016
Dată limită: 4 mai 2016