În clădirea ce adăpostea în epoca socialistă celebrul restaurant Berlin s-a instalat de ceva vreme Control, probabil cel mai popular club de muzică live din Bucureşti. Cei de la Lama au amenajat recent terasa – o junglă (semi)controlată și restaurantul Alt Shift. Proiectul pentru sala Berlin duce mai departe joaca serioasă cu identități vechi și noi.
Proiect, text: Lama Arhitectura
Foto: Radu Malașincu
Clădirea de sfârșit de secol XIX a suferit numeroase transformări. Structura inițială a fost modificată în anii ’50–’60 pentru a adăposti foarte popularul restaurant Berlin (orice capitală socialistă avea restaurante, de obicei bune, denumite după celelalte capitale-surori). După o perioadă post-1990 destul de tulbure, club Control s-a așezat aici. Nevoia de diversificare, extindere și împrospătare a dus la realizarea restaurantului Alt-Shift de la etaj și, în prezent, la renovarea așa-numitei săli Berlin de la parter. Deja în proiectul pentru restaurant (publicat în Zeppelin 129) ne-am propus să recuperăm cât mai mult din caracterul vechiului spațiu, dar și să evocăm cât mai multe dintre conotațiile legate de Berlin – perioada socialistă, Zidul, dar și spiritul liber și cool dintotdeauna al orașului.
În cazul clubului, referințele sunt poate mai puțin explicite, însă în mod voit mai puternice. Iar, în același timp, părțile păstrate din vechiul restaurant devin o parte și mai importantă a unui spațiu care celebrează tensiunile și coliziunile.
Structura de oţel închisă cu plasă metalică simbolizează „Cortina de Fier” ce împărţea Germania în două. Sus, în spatele plasei de oţel, resimţi o tensiune generată de înălţimea plafonului şi închiderea plasei prin care priveşti scena.
Senzația a fost accentuată şi prin rotirea supantei faţă de conturul sălii Berlin, îngustându-se claustrofobic de mult către scenă, oferind însă un spaţiu larg de acces în zona scării.
Marmura de Ruşchiţa, prezentă în pardoseala fostului restaurant Berlin, intră în contrast cu şapa de beton şi cu plasa metalică şi creează, prin iluminarea sa, un accent dramatic, marcând astfel zona importantă a barului.
Plafonul şi peretele opus scenei au fost tratate cu placaj de mesteacăn perforat, pentru a obţine un tratament acustic specific sălilor de concert.
Stâlpii şi cornişa din ipsos datând din perioada comunistă au fost păstrate ca o amintire a perioadei din care provin.
După acelaşi principiu, candelabrele au fost recuperate din fostul restaurant Berlin, vopsite gri-închis şi utilizate în crearea unei instalaţii luminoase dinamice.
Pereţii au fost decopertaţi, iar cărămida aparentă, vopsită gri-închis. Observăm diferenţa nuanţată faţă de restaurantul Alt-Shift şi aplicarea mult accentuată a conceptului Zidului Berlinului.
Dacă Alt-Shift-ul prezintă un spaţiu luminos, aerat, cu pereţi de cărămidă aparentă albă şi bolţişoare din plasă fină albă, având o funcţiune de zi şi seară (restaurant), clubul Control este fratele dramatic, mult mai teatral, apăsător pe alocuri şi incandescent. Spaţiile casei sunt unificate astfel conceptual, însă nuanţate datorită funcţiunii şi poziţiei lor.
Proiect: Control Club_Sala Berlin
Autori: LAMA ARHITECTURA – Călin Radu, Dan Enache, Alice Ioniță, Ioana Stan
Client: Control Club
Structură: Krautz Production – producator Confectii metalice, mobilier si debitari cu jet de apa Krautz Production, claudiu@krautz.ro
Anul execuției: 2015
Suprafață: 220mp