revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Articol revista # 82

 

Sumarul Revistei 82

 

editorial
18: cum sa-ti faci muzeul tau. ghid practic bulgaresc / Constantin Goagea

restaurare
20: continuitatea straturilor timpului / Restaurarea indelungata a Neues Museum din Berlin probeaza maiestria si maturitatea profesionala a doua mari personalitati ale scenei internationale: David Chipperfield si Julian Harrap.

public
30: un portic, un pasaj si un atrium / Realizat de Carlos Ferrater si Juan Trias de Bes, hotelul Mandarin Oriental este rezultatul adaptarii rafinate a unei cladiri monumentale existente din Barcelona, prin sublinierea calitatilor ei urbane.

dosar: werner sobek
Sau despre cum ecologia, structurile adaptative, experimentul permanent, cercetarea si creativitatea pot sta la baza unei noi sinergii intre arhitectura si inginerie.
38: zona z / O constructie din membrana vidata creeaza o anvelopanta discreta si neutra care protejeaza ruinele crematoriului din lagarul de concentrare de la Sachsenhausen.
42: r128 / Complexitatea spatiala si conceptele energiei inovatoare au transformat aceasta casa intr-un experiment nu doar de arhitectura rezidentiala, ci si pentru dezvoltarea structurilor cu mult mai mari.
48: h16 / O celebrare a dezvoltarii durabile, a peisajului si a confortului, cat si un omagiu adus imaginilor deosebite ale arhitecturii moderne.
52: r129 / Aceasta casa experimentala celebreaza durabilitatea si flexibilitatea si exprima o regandire radicala a paradigmelor arhitecturale si de construire.
54: d10  
55: synchron
56: ilek / De la umbrele la suprafete pliate, cupole de sticla si structuri cu vacuum: proiectarea, construirea si stiinta materialelor fuzioneaza la Institutul pentru Structuri Usoare si Design Conceptual.

social
62: cutia cu povesti / Pavilionul de joaca din Utrecht al celor de la Mulders vandenBerk Architecten arata cum, dincolo de clisee, minimalismul sensibil poate fi stimulativ pentru simturi si imaginatie.

industrial
66: containere de lucru / Proiectul pentru o comunitate de artizani, realizat de tanarul birou
condus de Pierre-André Comte si Stéphane Vollenweider, a furnizat un raspuns limpede si o solutie expresiva la o necesitate locala.

peisaj
72: acoperisuri intr-o gradina / Acoperirea terenurilor sportive de la Tennis Municipaux de Cannes, realizate de biroul Comte & Vollenweider, raspunde cu mult rafinament unor conditii topografice speciale, articuland cu limpezime o logica tectonica.

din vecini
78: doar o cutie / Pentru aceasta cladire industriala din Slovenia, Ofis Arhitekti a transformat programul cel mai banal, un volum dat, precum si un sistem de constructie in mijloace pentru arhitectura.

locuire
82: o curte locuita / Virgil Ioan a gandit aceasta vila ca pe un traseu complex si un joc de limite
puternice sau fragile in cadrul intregului teren.
86: casa arhitectului / In mijlocul unei suburubii rezidentiale americane tipice, Mircea Marinescu a proiectat si construit o casa de un modernism retinut.

public
88: o scoala deschisa / Scoala Toussaint Louverture din Clichy la Garenne integreaza cladirea
propriu-zisa, curtea de recreatie si strazile adiacente intr-un ansamblu unitar si convivial.

arhiturism
90: china in 6 episoade / Stefan Tuchila a mers mii de kilometri cu trenul si avionul si sute pe jos, a observat si fotografiat. Deschidem o serie de articole despre orasele Chinei si teme esentiale asociate acestora. In primul episod: Shanghai.
92: episodul 1.shanghai / Nu poti intelege dezvoltarea dementa a acestui oras daca nu o consideri nu doar in contextul economic, ci si in cel al unei istorii antebelice cosmopolite si al noilor forme de mandrie nationala.

teorie
98: panopticon: o critica a modelului disciplinar foucaultian / Sebastian Botic reinterpreteaza semnificatia unui concept faimos al teoriei de arhitectura, pornind de la Jeremy Bentham pentru a ajunge la societatea disciplinara, cautandu-i reasezarea intelectuala intr-un spirit apropiat

Sari la conținut