Despre o lectură urbană alternativă a Capitalei, prin excursii tematice în locuri semnificative, dar adesea ocolite de ghidurile obișnuite, într-o delegație olandeză sau cu un grup vesel de părinți cu copii în brațe.
Text: Cosmin Caciuc
Există un București mai puțin frecventat, dincolo de versiunea oficială a punctelor de interes stereotip, însă nu mai puțin important și interesant. Ba dimpotrivă, este acel oraș viu și fascinant, orașul real de dincolo de clișee, plin de energii creative și posibilități de viață bună și civilizată pentru locuitorii lui. Apoi sunt turiști care se confruntă la noi cu problemele de accesibilitate și care trebuie să găsească trasee speciale ori să se adapteze la tot felul de dificultăți. Două exemple prospectează moduri diferite și pedestre de a „citi” orașul în scopul diversificării experienței culturale, depășind limitele comerciale ale turismului citadin.
Bucharest Metropolitan Field Trip…
Alături de colegii români, olandezii au studiat dintr-o perspectivă mai largă fenomenele de tranziție ale Bucureștiului către conceptul de metropolă. Printre obiectivele urmărite s-au numărat planificarea, acțiunea administrației, implicarea cetățenească, rolul antreprenorilor culturali, situația patrimoniului abandonat, zonele postindustriale și aspectele nereglementate.
Organizatorii au propus 3 teme pentru deplasare: 1) tranziția de la orașul secolului al XIX-lea inspirat după modelul Parisului, la cel comunist și apoi la noua tranziție de după 1989; 2) planificarea ad-hoc și inițiativele antreprenoriale creative de „jos în sus”; 3) planificarea strategică cu viziunile pe termen lung. Turul a căutat atât să puncteze inițiativele concrete la scară mică, în curs de dezvoltare (zonele verzi, accesibiliatea cu bicicleta, reamenajarea unor clădiri vacante pentru noi funcțiuni artistice, culturale sau de loisir), cât și cele mai ample ale dezvoltărilor rezidențiale sau de birouri. De la Make a Point la Carol 53, și de la dezvoltările rezidențiale din sudul Capitalei la cele din Pipera, excursia a cartat un traseu neoficial, complex și extrem de reprezentativ pentru noua viață a orașului.
Ca urmare a acestei acțiuni, organizatorii au decis dezvoltarea inițiativei în sensul creării unui instrument de detectare a atractivității urbane, util pentru urbaniști, arhitecți, administrația publică locală, antreprenori culturali și orice alți actori urbani interesați de potențialul „soft” al orașului, de dincolo de cifre.
Pas Pitic – tururi de oraș pentru mămici și tătici cu pitici
Mihaela Oproiu și Simona Ioana Sandu au avut ideea amuzantă a unor excursii prin oraș cu copii mici iarna trecută prin decembrie, datorită unui sentiment de izolare socială, pornind de exemplu de la problema fumatului cam peste tot la noi în spațiile închise, ca să nu mai adăugăm și dificultățile de accesibilitate urbană atunci când ai de grijă de un copil de până la 3 ani.
Cu ajutorul rețelelor de socializare, s-a creat un grup de părinți provenind din toate zonele profesionale, care se lovește de aceleași probleme zilnice de accesibilitate ale orașului, însă dornic de plimbare în folos cultural. Așadar, e vorba de nevoia de a combina într-o deplasare pedestră istoria orașului cu ceea ce se întâmplă nou în oraș (street art, galerii de artă alternativă, cafenele și ceainării etc.), în scurte sesiuni de plimbare adaptate grupului (o oră și jumătate sau două ore maxim) care să nu obosească copiii și să ofere pauzele firești de hrănire sau de schimbare a scutecelor. Până acum au avut loc prinele două tururi, așa că lucrurile sunt de-abia la început.
Plimbarea a fost gratuită în luna mai, dar, începand cu luna iunie, deplasarea va avea un preț rezonabil, variind în funcție de traseu și eveniment. Motivele esențiale pentru care Pas Pitic e de preferat în locul unei excursii pe cont propriu sau altor tururi se leagă, pe de o parte, de ghizii tineri și foarte bine informați (ei înșiși părinți), care pot oferi scenarii inedite de înțelegere a spațiului urban, iar pe de altă parte, de o nevoie specială de socializare în acest caz în care nimeni nu se uită urât dacă plânge unul dintre bebeluși…