Dyson Airblade

3J40 (Japonia)

Acest articol se regăsește în: Expoziţii

expoziţie de arhitectură japoneză contemporană
curatori: Cosmina Goagea si Atsuro Osada
16 iunie – 7 iulie 2005, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti

Trei arhitecţi japonezi sub 40 de ani: Kumiko Inui – una dintre cele mai talentate arhitecte nipone în ascensiune, Naoyuki Nagata – care excelează în proiectarea de locuinţe şi Tomio Mabuchi – un arhitect foarte discret până acum, membru al unei echipe de antreprenoriat cu peste 10.000 de angajaţi.

Esenţial pentru modul lor de a face arhitectură e faptul că toţi şi-au început cariera în artă şi design. Totodată îi uneşte o perspectivă similară asupra arhitecturii, în acelaşi timp implicată şi detaşată. Expoziţia 3j40 prezintă experienţa pe care ei au acumulat-o în ultimii ani şi situaţia unor intervenţii urbane de foarte bună valoare, realizate ca alternativă la ceea ce s-a construit într-o perioadă critică din istoria Japoniei. În contextul aderării la UE, oraşele româneşti suferă schimbări dramatice şi rapide, asemănătoare celor la care au fost supuse oraşele japoneze între 1960 şi 1980. Expoziţia a fost şi o invitaţie pentru arhitecţi, investitori în construcţii şi alţi decidenţi români să conştientizeze complexitatea impactului pe care îl au pe termen lung acţiunile lor şi să-şi asume responsabilitatea pentru orice gest înfăptuit în oraş.

Organizator: echipa Zeppelin. Co-organizator: Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Bucureşti. Partener: Carpatcement
1