26 de lucrări de artă stradală schimbă fața orașului la Sibiu International Street ART Festival 2018

La IV-a ediție a Sibiu International Street ART Festival, care se desfășoara în perioada 2-8 iulie 2018, peste 30 de artiști invitați, din România, Brazilia, Rusia și Anglia vor aduce iarăși culoare pe zidurile gri. În completarea școlilor, liceelor și a unui bloc, anul acesta se vor realiza, în premieră, picturi pe un autobuz, un panou publicitar, mai multe puncte de transformare electrică și o centrală termică.

 

În urma selecției de proiecte organizată în luna aprilie, peste 100 de lucrări street art au fost propuse din 20 de țări din întreaga lume pentru a revitaliza zona urbană a Sibiului. Pe baza criteriilor selecției, juriul a decis lista artiștilor care vor îmbogăți Turul de Artă Stradală din Sibiu cu 18 murale noi:
Alin Trif, Cage – Sweet Damage Crew, Cazacincu Bogdan, Dinho Bento (Brazilia), Florin Radu Spoitoru, Irina – Graffete, John.S, Kirill Stefanov (Rusia), Luchian, Maria Bălan, Mircea Popescu, Optics Crew – Lost.Optics & Pren, Ortaku, Otto Constantin, Pandele – Sweet Damage Crew, Paula Duță, Pisica Pătrată, Recis – Sweet Damage Crew, Robert Obert, Robert Roca, Roxie Netea, Scutaru Cristian, Taci – Sweet Damage Crew, The Orion, Vonbutch, Wasp Elder (Anglia).

 

Picturile murale de la SISAF 2018 vor fi realizate pe zidurile gri ale unor școli din oraș, alăturându-se celor 48 de lucrări care se regăsesc deja pe 12 dintre instituțiile de învățământ din Sibiu. Totodată, în acest an vor fi adăugate, în premieră, o serie de ziduri din spații alternative inedite pe care artiștii invitați le vor transforma în lucrări demne de a fi expuse în galeria de artă în aer liber a Sibiului.

În completarea lor, o echipă de artiști din Franța va participa în toate cele 7 zile de festival, în baza unui schimb de experiență, iar o parte dintre participanții care au respectat tema ediției – #CanYouFeel, au primit câte un panou ce va fi plasat în principala zonă a festivalului, pe care își vor implementa lucrarea sub privirile publicului.

 

 

Noi lucrări permanente, incluse în Sibiu Street Art Tour

Turul de Artă Stradală din Sibiu va fi completat în cele 7 zile ale evenimentului cu alte 18 murale. Acestea vor fi realizate pe zidurile a 6 școli și licee din oraș, dar și pe calcanele unor instituții pe care nu s-a mai pictat până acum – Sala Transilvania și Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, o centrală termică va fi total îmbrăcată în culoare de către Optics Crew, iar 3 puncte de transformare electrică vor fi revitalizate și ele.

 

 

Pentru ca arta stradală să fie și mai angrenată în spațiul urban, o altă premieră la SISAF 2018 este pictarea unui autobuz al companiei de transport public Tursib, de către artistul Bogdan Cazacincu, care poate fi urmărit în timp ce lucrează în zona centrală a orașului. Tot din categoria noutăților face parte și realizarea unei lucrări de artă stradală semnată de artistul Robert Roca, ce va fi plasată pe un panou publicitar din Sibiu, atât în timpul festivalului, cât și după încheierea sa.

Ne propunem ca de la un an la altul să facem arta stradală tot mai accesibilă sibienilor. Dacă acum trei și doi ani aveam lucrări doar pe școli și licee, iar de anul trecut am adăugat un prim bloc, la ediția a IV-a ne-am dorit să aducem această formă de artă în plin spațiu urban, pentru ca oamenii să se oprească pentru o clipă și să simtă ceea ce artistul a încercat să transmită. Sperăm că a noastră comunitate locală, dar și turiștii și comunitatea artiștilor, vor fi la fel de deschiși și vor îmbrățișa, în continuare, ideea că Sibiul a devenit oficial o galerie de artă stradală în aer liber” – Andrei Oltean, președintele Asociației ART Factory Transilvania.

 

 

Toate muralele acestei ediții se vor finaliza până duminică, 8 iulie, atunci când pot fi văzute în circuitul de street art, parcurs pe biciclete. În varianta integrală, Sibiu Street Art Tour cuprindea, înaintea acestei ediții, 48 de murale și 3.500 metri pătrați de culoare, fiind singurul tur de artă stradală din lume de o asemenea amploare, ce conține lucrări pe instituții publice de învățământ.

 

 

Live-Painting, concerte și activități conexe

În completarea lucrărilor permanente, alți 5 artiști care au urmat tema “#CanYouFeel?”, aleși în urma selecției de proiecte din luna mai, își vor implementa lucrările pe panourile plasate în zona 0 a festivalului – Parcul Sub Arini, în cadrul sesiunilor de Live-Painting.
Programul festivalului din acest an e complex și cuprinde o serie de evenimente adiacente. SISAF mai propune o expoziție de lucrări semnate de artistul vizual Pisica Pătrată, urmată de o întâlnire-dialog cu acesta, un workshop pentru copii și unul bazat pe tehnica stencil-ului, dar și momente de street dance pregătite de Kolorat Dance Studio.

Joi seara este programată proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh”, iar după ora 22:00, Turnul Sfatului – unul dintre simbolurile Sibiului, va fi adus la viață de către artistul Paketa12, care a pregătit o sesiune de video-mapping. Spre finalul săptămânii, Sibiul vibrează în ritmuri urbane. Macanache (vineri, 6 iulie) și trupele Nopame și All This Band (sâmbătă, 7 iulie) vor aduce muzica străzii, după ce DJ precum Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape vor anima atmosfera în zona de relaxare, în care s-au pregătit hamace și bean bag-uri.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Răcorit de Gambrinus
Înaripat de Red Bull
Susținut de Culorile României – Policolor, Jagermeister
Crafted by Posca

streetartfestival.ro

1