Rockwool - fabricat in Romania

20 Architectural Experiences – conferință internațională @ UAUIM

30-31 octombrie 2023 @ Galeria Arhitecților Români, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, etaj 2, corpul vechi (str. Academiei nr. 18-20, București)

În zilele de 30-31 octombrie se va desfășura conferința internațională 20 Architectural Experiences, parte din proiectul cultural: 20 Interior Architectural Experiences realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”- Facultatea de Arhitectură de Interior.

Proiectul cultural constituie o oportunitate în contextul dat de împlinirea a 20 de ani de la înființarea Facultății de Arhitectură de Interior și propune o prezentare creativă a profesiei de arhitect de interior și realizarea unui networking cultural, conectând studenți și absolvenți români și străini într-un dialog cu profesioniști din domeniu.

Conferința va reuni cadre universitare, profesioniști și instituții de profil din țară și strănătate pentru a dezbate noua paradigmă a arhitecturii, urbanismului și designului într-o perspectivă interdisciplinară și interconectată.

Secțiuni:

Educație în arhitectură

Educația în arhitectură este un domeniu de studiu flexibil, dar complex, prin urmare definirea limitelor și metodelor sale reprezintă o provocare atât pentru cadre universitare, cât și pentru cercetători.
Subiecte: rolurile curriculei, provocările inteligenței artificiale (AI), metodologii de predare, tendințe ale profesiei de arhitect și interdisciplinaritate.

Percepția și arhitectura

Spațiul poate fi decodat prin simțuri, generând conexiuni între ființele umane, nevoile, utilizările acestora și mediul construit, de aceea cercetarea pe această temă este indispensabilă.
Subiecte: design universal, arhitectură vindecătoare, utilizarea simțurilor în înțelegerea arhitecturii, argumente despre bio-arhitectură (bunăstare, biofilie, eco-design etc.) și o abordare culturală a durabilității.

Tehnici și tehnologie în arhitectură

Această secțiune încurajează discuțiile despre amenințările și oportunitățile care apar odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei aplicate în proiectarea clădirilor.

SUBIECTE: orașe inteligente, reziliență urbană, limitele tehnologiei în arhitectură, vulnerabilități arhitecturale, arhitectură în risc și importanța tehnologiei aplicate în proiectarea clădirilor (durabilitate, concepte de economie circulară, tehnologii BIM, VR și digitalizare etc.), detalii tehnice integrare.

Monumente și urme istorice

Având în vedere faptul că patrimoniul construit este în pericol din cauza lipsei de cunoaștere ce duce la dezinteres pentru conservare, această secțiune dorește să evidențieze studii, proiecte de cercetare și proiectare care vizează atât regenerarea cât și recâștigarea țesutului urban și a identității locului.

SUBIECTE: vestigii arheologice, patrimoniu, artefacte dispărute, urme de război, reutilizare, restaurare și conservare, arheologie urbană, diagrame de risc arheologic, patrimoniu peisagistic, transformări urbane.

Re-imagining design

Designul a fost întotdeauna un fenomen complex aflat la intersecția dintre artă, inginerie și arhitectură, ce evidențiază constant nevoia profesiei de a se redefini.

SUBIECTE: interdisciplinaritate design, istoria designului, design de produs și industrial, design grafic, metodologii de design, gândire de design, inovare socială prin design, design democratic, design centrat pe om, design universal, design inclusiv, modelare BIM, GIS.

Prelegerile vor fi completate și întregite de discuțiile din cadrul meselor rotunde organizate pe parcursul celor 2 zile de conferință.

Pe lângă acestea, în cadrul conferinței, vor avea loc o serie de ateliere work-in-progres: atelier de producere a biomaterialelor din zaț de cafea, alături de profesori de la Universitatea din Torino, workshop de iluminat și de crearea unui modul expozițional etc. sunt organizate expozițiile: Seismograf prezentată de Muzeul Ororilor Comunismului, 20 FAI- expoziția aniversară a Facultății de Arhitectură de Interior și Re-design- expoziția secției de design din cadrul facultății de Arhitectură de Interior.

Program:

PROGRAM architectural experiences

PROGRAM architectural experiences -2

Partenerii proiectului: Ordinul Arhitecților din România- Filiala teritorială București, Uniunea Arhitecților din România, SG Studio, Igloo Media, Fundația Cărturești, Kronospan Trading, Zumtobel Lighting Romania, Asociația Arhitecților de Interior din România, SC Dutch Brands Distribution, Sc Vem Proiect Lighting, Revista Arhitectura, Zeppelin.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe detalii – în limba engleză – aici

Sari la conținut