10 ziduri din Sibiu: noi lucrări de street-art și prima poezie murală

Pe 19 iulie a început ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), ce își propune ca în timpul acestei săptămâni să transforme prin picturi murale 10 locuri din Sibiu (Colegiul „Octavian Goga”, 5 blocuri și un cămin studențesc) și să activeze diferite zone ale orașului prin evenimente în spiritul culturii urbane.

Schimbarea la față a orașului prin artă stradală: locuri pictate în premieră, o poezie murală și prima lucrare cu realitate augmentată

 Cei 11 artiști și grupuri selectați la festival au început să-și implementeze propunerile de proiecte cu tema „Re:Think” în locații din diferite puncte ale Sibiului. Toate cele 10 lucrări realizate la această ediție sunt picturi murale permanente, care vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an.

Tradiția picturilor murale realizate pe unități de învățământ continuă cu o locație în premieră – Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, care pune la dispoziția artiștilor două ziduri. Aici, grupul unu unu unu invers unu, un tandem creativ inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, va realiza prima poezie murală din festival, sub forma unui joc Tetris ce invită privitorul să parcurgă și să decripteze mesajul. Pe un zid alăturat, Harcea Pacea prezintă „Copacul planetar”, o reprezentare vizuală a unui mesaj puternic, pe care artistul urmărește să ni-l aducă în atenție.

O nouă premieră marcată în acest an este pictura murală care va prinde viață prin intermediul realității augmentate. Lucrarea propusă de Popescu, o adaptare a identității vizuale a acestei ediții a festivalului, va fi realizată pe un zid al Căminului Studențesc nr. 5. În completarea picturii statice, care va putea fi admirată cu ochiul liber, se va adăuga și o dimensiune dinamică prin intermediul noilor tehnologii digitale, adoptate tot mai mult în artă. La o simplă scanare a codului QR integrat în lucrare, cu ajutorul unui smartphone, privitorul poate vedea prin intermediul ecranului cum desenul va deveni unul dinamic, adăugând un nou strat realității.

O altă atracție a ediției din acest an este un zid cu o lungime de aproximativ 600 de metri de pe strada Partenie Cosma, care va fi îmbrăcat integral în culoare de către doi dintre artiștii invitați: Adrian Luță și PARA. De asemenea, o pictură murală pe care sibienii o pot vedea des în drumurile lor prin oraș se află pe fațada unei clădiri de pe malul Cibinului, pe strada Metalurgiștilor (nr. 1-3), unde grupul V Light Crew, format din 5 artiști români, și-a propus să ne surprindă prin mesajul lucrării.

În completarea acestor locații, SISAF continuă să depună eforturi pentru a face arta și mai accesibilă localnicilor, aducând-o în proximitatea lor. Numărul fațadelor de blocuri selectate pentru a beneficia de un nou aspect crește și în acest an, astfel vom vedea nu mai puțin de 5 locații revitalizate în diferite cartiere ale orașului: artista ATOMA ne va surprinde cu o lucrare inedită pe strada Ion Neculce (bl. 1A, sc. B), artistul basarabean BTA/Potapov Dmitri va miza pe sensibilizare pe strada Oștirii (bl. 7, sc. C), Cristian Scutaru revine cu un nou mural pe Aleea Haiducului (bl. 1, sc. A), Delia Cîrstea marchează prima participare la festival pe strada Hipodromului 2 (sc. B), iar artistul Nasca One din Germania își va aduce aportul pe strada Hipodromului 3 (sc. F).

SISAF-StreetArtTour

 

Activități conexe, de-a lungul întregii săptămâni

La fel ca în fiecare an, o componentă importantă a festivalului este programul de evenimente conexe, dedicat artiștilor, pasionaților de artă, dar și publicului larg care își dorește să se bucure de activitățile organizate.

Seria de evenimente începe marți cu sesiunea Street Art Talks, în Piața Habermann, începând cu ora 19:00. Evenimentul își propune să creeze un context potrivit de discuții lejere între artiști și comunitate, despre lumea street art-ului, surse de inspirație și direcții în procesul creativ.

Miercuri, 21 iulie, SISAF propune o seară de proiecții cu lucrări de artă în locații extrem de vizibile, ca o continuare a tradiției ultimilor ani. După Turnul Sfatului și Palatul Copiilor, urmează ca o fațadă a unui bloc din oraș, de pe strada Semaforului nr. 4, să găzduiască proiecții de mari dimensiuni.

Joi, 22 iulie, va avea loc vernisajul expoziției Re:Think în Orașul Artiștilor de lângă Turnul Sfatului, locație în care se vor prezenta schițele propuse de artiști în faza de Open Call. Publicul va putea descoperi astfel direcția pe care lucrările artiștilor o vor lua la festival – din faza de idee, schiță și contur pe zid, până la momentul în care lucrarea este finalizată.

Ziua de vineri începe cu un Workshop de artă susținut de un artist plastic. Acesta va ghida copiii participanți pe toată durata atelierului, pentru a face primii pași în direcția artei. Evenimentul are loc la Habermann Markt, iar participarea este gratuită, pe baza înscrierii.

Seara de vineri se încheie cu un After-Party SISAF la Mango Bar. Artistul care se va ocupa de muzică este DJ-ul DEX, ce ne va purta prin glosarul lui de sunete, beat-uri și scratch-uri. Evenimentul începe la ora 22:00, iar accesul în locație se poate face exclusiv pe bază de rezervare.

Ultima zi de festival – duminică, 24 iulie, marchează punctul culminant al ediției – momentul în care publicul, alături de artiști, pornesc la drum pe biciclete, în cadrul Sibiu Street Art Tour. Se vor face opriri în toate cele 10 locații revitalizate în acest an și se vor admira în premieră lucrările finalizate, ce completează turul de artă stradală al Sibiului, cel mai mare de acest gen din România și unul dintre cele mai importante din lume. Până la această ediție, circuitul cuprinde 96 de picturi murale și peste 9.700 metri pătrați de culoare.

SISAF-Program

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Parteneri: GLS / Automobile Bavaria / BMW / MINI / New Concept Living / Rhenania / Zacaria / IFM Efector / Deutsches  Kulturzentrum Hermannstadt / Molotow – Official Festival Can / Vimuro Paints / MUR Color / Muro / Keep Calling / Daisler Print House / TheCoopNetwork / Hardcon Design / Simpa

Comunicat de: Vice / Feeder.ro / Radio Guerrilla / Music Channel / Radio România Cultural / Modernism / Zeppelin / Igloo / The Institute / Observator Cultural / Zile și Nopți / Sibiu City App / Capital Cultural / Turnul Sfatului.

Parteneri Media Internaționali: I Support Street Art / Street Art Cities / ArtPeople

streetartfestival.ro

 

 

Sari la conținut