1 : 1 ABRAMOVIC/ ULAY: ALLAN KAPROW

Centrul de Introspectie Vizuala / Str. Biserica Enei nr.16 / sector 1, Bucuresti
Eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania si a Institutului Olandez de Arta Media (NIMk).

www.pplus4.ro

Programul 1:1 propune publicului o intalnire cu activitatea remarcabila a unor artisti romani si internationali cu practici similare, prezentati in tandem. Fiind conceput sub forma unor seri de proiectii de film si video, desfasurate o data pe luna in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala, 1:1 aduce in prim plan lucrari de referinta pentru modul in care poate fi negociat raportul dintre arta, sfera publica si conditia individuala. Totodata, prin formatul sau, programul creioneaza o harta subiectiva a artei moderne si contemporane unde anumite componente teoretice ?i vizuale se intalnesc sau, dimpotriva, se despart, extinzand cadrele de interpretare a creatiei acestor artisti.

Primul eveniment din noua serie 1:1 este dedicat colaborarii dintre artistii Marina Abramovic si Ulay si artistului Allan Kaprow.

MARINA ABRAMOVIC (n. 1946) si ULAY (Frank Uwe Laysiepen, n. 1943) colaboreaza intre 1976 si 1988 la un numar important de performance-uri in care video-ul si-a asumat diferite functii: de la instrument de documentare la mijloc artistic ”adecvat”. ABRAMOVIC/ ULAY este unul dintre cele mai cunoscute proiecte colective din arta contemporana olandeza. Colaborarea lor a angajat deseori tehnicile unei “arte a rezistentei” care a capatat diverse forme.

1:1 prezinta cateva dintre cele mai cunoscute performance-uri ale celor doi artisti: AAA-AAA, 1978, Imponderabilia, 1977 si Relation in Space, 1977.

ALLAN KAPROW (n. 1927 – d. 2006), Initial educat ca pictor, abandoneaza acest mediu pentru assemblage si environmental art in anii 50. Intr-un articol din 1958 in Art News, Kaprow introduce ideea de happening, afirmand ca indemanarea artistica si permanenta ar trebui sa fie uitate si materiale perisabile ar trebui sa fie folosite in arta. Prima sa expozitie are loc la Galeria Reuben din New York un an mai tarziu. In cele din urma Kaprow si-a schimbat practica sa in ceea ce el numea „Activitati”, lucrari de dimensiuni reduse pentru unul sau mai multe personaje, dedicate studiului activitatii umane.

1:1 include: The 2nd Routine, 1974 si Then, 1974.

Evenimnent organizat de Centrul de Introspectie Vizuala / Asociatia pepluspatru.

In parteneriat cu: UAP
Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, 9am, WebPR, Radio România Cultural, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, neaparat.ro, ARTBOOM.ro

Informatii presa:
Carla Albert
carla.albert@pplus4.ro
0747346924 / 0734413510
Program:
Miercuri – Vineri 15.00 – 19.00
Sambata 14.00 – 18.00
sau cu programare: office@pplus4.ro

Sari la conținut