Un cartier bucureștean central, eclectic, cu probleme sociale, dar foarte viu. O casă postbelică maltratată, pe strada Vasile Lascăr nr. 173. Un proiect pe termen lung. O strategie de curățare și colonizare cu funcțiuni și un sistem de elemente noi. Prima etapă – restaurantul și terasa – onorează spiritul originar al clădirii și creează un loc public gândit ca o continuare a spațiului urban.
Proiect: cra • de: Ada Demetriu, Jean Craiu
Text: Ada Demetriu, Jean Craiu
Foto: Radu Malasincu, cra • de
De la proiectul din 1946 şi până în noiembrie 2014 când am început proiectul pentru FORM, casa de pe Vasile Lascăr 173 a schimbat mai mulți proprietari şi chiriași, a trecut prin schimbări de funcțiune şi remodelări. Chiar de la început, schimbările au fost importante – printre altele, construcția a trebuit să se limiteze la un etaj dintre cele 4 proiectate iniţial. A trecut printr-o naționalizare. Am putea spune că e povestea ei, e povestea multor case burgheze interbelice din centrul Bucureştilor.
Casa în noiembrie 2014
Aflată într-o stare de degradare avansată, casa este părăsită. Subsolurile sunt inundate parțial. Din finisajele și tâmplăriile originale nu se mai păstrează nimic. Gangul este închis cu policarbonat și incorporat parterului, golurile din faţada principală la etajul întâi sunt închise cu gipscarton și polistiren expandat. În curtea dinspre stradă este amplasată o platformă din lemn ridicată de la sol unde funcționa terasa restaurantului anterior. Curtea din spate este acoperită de pavele bicolore, iar în garajul din fundul curții a funcționat, se pare, un salon de nunți.
Proiectul
Și-a propus să recupereze spațiul brut al casei vechi prin inserția unei „infrastructuri” adaptate la noua funcţiune cerută prin datele de temă. Am început asemănător unei cercetări arheologice: în timp ce desfăceam intervențiile ultimilor ocupanți ai casei, descopeream generozitatea spaţiului proiectat din 1946.
Limitați de buget, am folosit o paletă restrânsă de materiale, geometrii simple cu texturi asemănătoare celor deja existente în exteriorul casei: planuri diafane de plasă metalică și sticlă armată, cortine vegetale, foi subțiri de metal. Intervenția noastră se reduce la o serie de inserții volumetrice înlănțuite care să pună în valoare construcția inițială și să o redea circuitului public.
Gardul dinspre strada Vasile Lascăr, mai mult decât o delimitare juridică este folosit ca loc de stat, jardinieră, anvelopantă a spaţiilor tehnice, se poate închide sau deschide, devenind o limită flexibilă între stradă și piațeta din fața casei. Rastelul din gang devine o suprafață care face trecerea către interiorul lotului – spre curtea interioară și viitoarea terasă.
Accesul în fiecare dintre spațiile nou-create se face prin cutiile de uși metalice, care înlănțuiesc funcțiunile noi și propun o ierarhizare a acceselor și spațiilor.
O serie de alți „conectori” – scări de acces, cutii de uși, baruri și blaturi de lucru, cabine de grupuri sanitare, ecrane vegetale – ajută noile funcțiuni să se adapteze și să adapteze configuraţia existentă.
Împreună cu toţi oamenii implicați în proiect am încercat să gândim intervenția ca pe un proiect deschis, etapizat, care să restituie casei substanța inițială și să-i asigure o întreţinere adecvată în timp. Dincolo de desfaceri și reparații generale, care ar putea fi trecute la „etapa 0”, am structurat proiectul astfel:
Etapa 1: parterul – restaurant, gang, piaţa din faţa casei, grupurile sanitare, curtea interioară.
Etapa a 2-a: subsolul – casa scării și cele 2 spaţii multifuncționale, gândite pentru mai multe tipuri de evenimente: proiecții, concerte de muzică, club.
Etapele a 3-a și a 4-a: Terasa din fundul curţii, corpurile anexe, etajul 1, galeria.
Din suprafața totală a casei, spațiul alocat restaurantului fusion nu este foarte mare. Din acest motiv, am căutat să suprapunem imaginea exteriorului în interior prin repetarea materialelor – pardoseala de piatră, vegetația, elementele de mobilier metalice. Culoarea din interiorul spațiului se realizează prin lumină și material – tot mobilierul fix este gri, metalic.
Pardoseala este acoperită cu piatră cubică până la intersecția cu accesul din gang şi cu structura casei. Pereții de cărămidă aparentă sunt menținuți de la amenajarea anterioară.
Plinta înaltă de metal separă intervenția de existent și continuă pardoseala lisă turnată din zona de mese. Elementele punctuale de mobilier sunt o extensie a intervenției noastre: lampa de deasupra barului e făcută din tăvile pentru cabluri electrice, picioarele meselor sunt realizate din platbandă. Amândouă au fost gândite și rezolvate pe şantier.
Miza acestui loc a fost ca noua infrastructură să intre în dialog cu spaţiul casei vechi și în acelaşi timp să permită existenţa oricărui alt eveniment efemer.
Spațiul trebuia să fie uşor de adaptat și folosit, ca mai apoi să revină la configurația lui iniţială stabilită prin proiect.
Autori: cra • de – Jean Craiu, Ada Demetriu
Peisagistică: Alexandru Gheorghe, Poteca Studio
Execuție și montaj: Hera
Confecții metalice: Florin Postavariu
Client: Form
Loc: Str. Vasile Lascăr 173, Sector 2, Bucuresti
Arie etapa 1: 500 m2
Buget etapa 1: 60 000 Euro