Prototip pentru comunitate

 

Zeppelin împreună cu Holcim România și principalele școlile de arhitectură lansează un concurs studențesc de idei dedicat locuințelor accesibile

Locuirea cu buget mediu și redus este o temă socială fundamentală. În România, din păcate, nu prea este și o temă arhitecturală în ochii autorităților și a majorității publicului. Arhitecții nu prea ajung să se implice în această problemă iar în consecință casele ieftine au de obicei un nivel tehnic precar, risipesc sau, dimpotrivă, nu accesează resurse, oferă o calitate a locuirii discutabilă, și creează probleme urbane, ecologice și sociale.

Lansăm concursul de față tocmai pentru că suntem convinși că, și în România, cu un buget rezonabil se pot construi case excelente.

Îți trebuie însă o viziune integrată arhitecturală, tehnică, economică dar și culturală, atentă atât la spațiul privat cât și la relațiile cu restul comunității și cu caracterul locului, o viziune capabilă să dea soluții durabile și să permită evoluții ulterioare. E esențială colaborarea între arhitecți, administrație, companii, instituții financiare. Ai nevoie și de responsabilitate și, evident, și de multă imaginație și de un design de calitate.

Ne dorim să obținem idei pentru o arhitectură a locuirii cu buget redus, să atragem atenția asupra nevoii de implicare a profesioniștilor în acest proces. Promovăm modele de bună practică, principii esențiale și modele de colaborare. Nu în ultimul rând, concursul creează o platformă de comunicare între studenții arhitecți și specialiști în tehnologii și materiale de construcții.

 

Unde și despre ce

Participanții vor propune soluții de principiu pentru un ansamblu de nouă locuințe destinate familiilor tinere, beneficiari care se încadrează în prevederile Legii 15/2003. Proiectul este strict unul de idei și nu de atribuire a comenzii, însă locul și contextul sunt absolut reale: o zonă liberă de construcții ce urmează să fie dezvoltată pentru locuințe și dotări publice din satul Moara Nouă din comuna Berceni, județul Prahova.

Tema privește o micro-comunitate, și nu doar o alăturare de case, precum și dezvoltarea unor scenarii de dezvoltare în timp, odată cu transformările prin care trece familia și pe măsură ce noi resurse devin disponibile; cam cum se întâmplă și în realitate. Tehnologiile și materialele de construcție performante ale Holcim România vor fi utilizate pentru imaginarea unor soluții durabile și practice.

 

Participanți, premii și promovare

Concursul se adresează studenților la arhitectură și urbanism din țară (Universitatea de arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și facultățile de arhitectură de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara). Echipele participante pot coopta studenți cu alte specializări (construcții, instalații).

Se vor acorda premii în valoare totală netă echivalentă cu 3800 Euro. Toate proiectele vor fi expuse la București și prezentate pe site-ul concursului. Cele premiate vor fi itinerate la Iași, Cluj și Timișoara și vor fi prezentate într-o publicație print proprie a concursului, dar și într-un dosar special al revistei Zeppelin, pe e-zeppelin.ro, precum și pe alte platforme media.

 

Calendar:

05 octombrie: lansare concurs

20 noiembrie: predarea on-line a propunerilor

28 noiembrie: comunicarea rezultatelor
 
Noiembrie-decembrie 2017: festivitatea de premiere și vernisajul expoziției de proiecte de la București
 
Ianuarie-martie 2018: itinerarea expoziției în țară

 

Contact:

www.e-zeppelin.ro/prototip-comunitate

e-zeppelin.ro

Pentru informații legate de participarea la concurs: prototip-comunitate@e-zeppelin.ro

Pentru informații de presă: comunicare@e-zeppelin.ro