Zona gri. Modalități de separare a spațiului public de cel privat

Text: Cristina Bogdan, curator

Spațiul public românesc este într-un moment de tensiune, de formare, marcat de dorința a numeroase grupuri de a-l reclama și investi în mod responsabil și asumat, de multe ori împotriva demersului de manipulare al grupurilor din politică, economie sau presă care îl controlează. Inițiativa individuală este reinvestită de sens și speranță, dar eficiența ei trebuie testată permanent. Demersul artistic este un loc încă propice acestui tip de chestionare.

Zona gri, tema de anul acesta a apelului de proiecte lansat de Asociația Volum Art pentru programul Spațiu Expandat, își propune să chestioneze modalitățile de separare a spațiului public de cel privat, atât la nivelul spațiului fizic cât și la cel al discursului; să exploreze limitele gesturilor, acțiunilor și discursului în spațiul public; sa interogheze modurile in care se stabilesc si se legitimizează cadrele intervențiilor publice, precum și măsura în care acestea permit participarea diferitelor grupuri și indivizi. Tema urmărește deci să provoace o serie de răspunsuri mai acute la specificitatea spațiului public românesc.

Artiştii sunt invitaţi să propună lucrări site-specific  temporare: sculpturi, instalaţii, sculpturi-obiect, performance. Spațiul ales pentru amplasarea obiectului sau desfășurarea intervenției este la alegerea artistului și trebuie motivat în conceptul proiectului. Proiectele propuse trebuie să răspundă la tema Zona gri, să fie executate special pentru Spaţiu expandat și să fie la prima prezentare (să nu mai fi fost prezentate în cadrul altui proiect, expoziţie, eveniment, etc.).

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Proiectul este finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti ARCUB, prin programul București Orașul In-vizibil și de Administrația Fondului Cultural Național.

 Apelul este deschis în perioada 14 iunie – 17 iulie 2016, mai multe informații fiind disponibile pe site asociaţiei volumart.org

Sari la conținut