Vrem un oraș pentru oameni! Marșul Bicicliștilor din București #10

22 aprilie 2017 – 14:30- 19:00 @ Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, București

Pe 22 aprilie 2017 are loc al zecelea Marș al Bicicliștilor din București (prima ediție, cu tema  „Existăm și-o s-avem bandă!“ a avut loc pe 27 octombrie 2012) De la ora 14.30, toți cei care se simt stingheri într-un oraș al mașinilor sunt așteptați să cerem împreună un #oraspentruoameni.

În această primăvară, pentru a sublinia starea jalnică în care se găsește orașul, tema protestului este ”PRIMĂRIA ZERO – probabil cea mai incompetentă administrație din lume”

– Ø (ZERO) ÎNTÂLNIRI DE INFORMARE A CETĂȚENILOR
Primăria n-a organizat nicio întâlnire de informare a cetățenilor despre planificarea mobilității urbane durabile. Nici nu ar putea, pentru că nu înțelege acest tip de planificare! Numai în primele 2 luni ale anului 2017 s-au înregistrat 11.000 de mașini în București. Primăria Capitalei nu are buget nici pentru construirea a 2000 de parcări în acest an! Totuși, edilii nu încearcă să înțeleagă soluțiile adoptate în alte orașe. În acest an se estimează că în București se vor înregistra încă 60.000 de mașini fără locuri de parcare.

Ø (ZERO) STRĂZI ACCESIBILIZATE LA NEVOILE PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI
Experții care au lucrat la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă au constatat că în București nu există nicio stradă accesibilizată la nevoile persoanelor cu dizabilități! În loc să ofere soluții pentru ca persoanele cu mobilitate redusă să poată accesa spațiul public, funcționarii au șters din document referirile la amploarea dezastrului! Un oraș accesibilizat asigură accesul persoanelor cu dizabilități la instituțiile de învățământ, sănătate, cultură, centre comerciale și de divertisment. Un oraș accesibilizat este atractiv pentru toți locuitorii săi!

Ø (ZERO) METRI DE PISTE PENTRU BICICLETE
În aprilie 2014, Primăria Capitalei primea din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului, 10 milioane de Euro pentru a construi infrastructură pentru biciclete în București. În cei 3 ani care au trecut, niciunul dintre cei 4 primari nu a început procedurile pentru realizarea unui proiect de realizare a infrastructurii pentru biciclete. Niciunul dintre cei 4 primari n-a încercat să afle din partea comunității ce soluții s-ar putea aplica în București. Primăria Capitalei este probabil cea mai incompetentă administrație din lume: 4 primari, având 10 milioane de Euro la dispoziție, n-au reușit în 3 ani să construiască măcar 1 metru de pistă pentru biciclete.

Plecarea în marș se va face de la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, după perioada de adunare și cea de organizare a voluntarilor.

Traseul poate fi parcurs de către orice biciclist:

traseu-marsul-biciclistior-bucuresti-aprilie-2017

 

Motivele organizării protestului:

– neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră
– încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitala europeană
– lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii
– menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete
– neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Adunarea publica indeplineste toate conditiile legale de desfasurare.

Organizator: OPTAR – Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.
Foto eveniment: Eugen Demeterca / Grafica afis: Designed by Pixochris / Freepik

Fb event