Văcărești / Tineretului / Timpuri Noi – O istorie a cartierului. Cu Traian Mihalache și Mihnea Mihalache-Fiastru

Sâmbătă, 6 mai, între orele 20:00-03:00 @ La Firul Ierbii (Splaiul Unirii 160B – colț cu Blv. Abatorului).

O seară de istorisiri, amintiri și chef – prima dintr-o serie de discuții libere despre oraș – dedicată cartierului Văcărești-Tineretului-Timpuri Noi, prin a cărui istorie ne vor ghida doi dintre membrii uneia dintre cele mai vechi familii din zonă: Traian Mihalache și Mihnea Mihalache-Fiastru.

Discuția e liberă; vom completa astfel, împreună, povestea unei prea puțin documentate zone a orașului.

Și pentru că e sâmbătă, va fi și un afterparty cu bere și muzică aleasă chiar de Fiastru (cu ajutor de la Glue Eyes),  și vom rămâne tot pe subiectul dat: București.
Intrare liberă toată seara.

Traian Mihalache s-a născut în noiembrie 1950 într-o casă de pe Calea Văcărești, numărul 400. Familia a fost cunoscută în cartier din jurul anului 1800 ca neam de pielari și pantofari. În vara anului 1982, cu câteva luni înainte de nașterea băiatului lui casa a fost demolată, iar familia s-a mutat pe bulevardul Pionierilor (actual Tineretului). Inginer constructor de la jumătatea anilor `70, Traian a participat la construirea noului cartier și a luat parte la lucrări cu ACM3, întreprinderea de construcții la care era angajat. Pe lângă cartierul Văcărești-Tineretului, a fost implicat direct în construirea cartierului Pantelimon, insula Lebăda, bulevardul Victoria Socialismului (actual Unirii), Casa Poporului etc. A refuzat să facă parte din echipele de demolări, de fiecare dată când i s-a cerut. Traian este un iubitor de oraș și de oameni și unul dintre puținii cunoscători în amănunt a poveștilor acestor locuri.

traian-mihalache-mihnea-mihalache-fiastru

Mihnea Mihalache-Fiastru este fiul lui Traian, născut în anul 1982, direct la bloc pe bulevardul Pionierilor. Moștenind fascinația pentru locuri și talentul pentru istorisiri, Mihnea e fost jurnalist și scriitor de articole lungi și mișto despre anii petrecuți în cartierul Văcărești. În 2015 și 2016 a realizat o serie de filme care documează într-un mod subiectiv aspecte ale vieții bucureștene.

Primele blocuri comuniste din Văcărești au apărut în anii ’50, pe la numerele 200, astăzi vis-a-vis de universitățile Titu Maiorescu și Nicolae Titulescu. Pe Aleea Zânelor și Intrarea Văcărești au fost construite niște blocuri mici, cu două și trei nivele denumite, și astăzi, vile. Vila 1, Vila 2, Vila 3, etc.
Între ele erau spații largi, cu verdeață și locuri de joacă și, aici au apărut și primele locuri de parcare din zonă, unde vedeai Dacia 1100, Lada, Moskvitch, Wartburg și Trabant. În față aveau bănci unde vecinii ieșeau și stăteau de vorbă, jucau tot felul de jocuri, aveau grădini pe care și le lucrau singuri și astfel a apărut prima comunitate de bloc de pe Calea Văcărești.
1 Mai ar fi arătat cam așa, vecinii ar fi ieșit afară, în haine de casă sau de stradă, cu copii și alte rude ar fi făcut grătare și ar fi fost hărmălaie mare.

Vă vom arăta la eveniment mai multe imagini de la vilele-bloc comuniste din Văcărești și vom vorbi despre acea comunitate.” – Mihnea Mihalache-Fiastru‎

La firul ierbii este un proiect ce are ca scop să ofere comunității urbane, active din București un centru public cu acces permanent, amenajat și echipat care să permită interacțiunea între toți actorii implicați în viața comunității.

Spațiul destinat proiectului face parte din fosta platformă Industria Bumbacului, un ansamblu de hale care găzduiește un centru emergent pentru industrii creative.

Inițiativa “La firul ierbii” își propune să funcționeze ca un spațiu deschis, care să promoveze interacțiunea directă între oameni și administrație, societatea civilă și mediul de afaceri; ca și între industriile creative și cartierul Timpuri Noi. Astfel, proiectele de interes public pot fi cunoscute și dezbătute de toți actorii urbani interesați, într-un mediu deschis și prietenos, dar în același timp dotat cu facilitățile tehnice necesare pentru a susține discuții la un înalt nivel profesional.

*credit foto de  titlu – Traian Mihalache

*Fb event

Sari la conținut