TROPHIC, de Martin Balint – o instalație despre echilibrul naturii

Din 9 decembrie 2016, de la ora 19, o nouă instalație artistică va atrage privirile vizitatorilor librăriei Cărturești Carusel. Suspendată în spațiul central al Palatului Chrissoveloni, TROPHIC este creația artistului vizual Martin Balint și le propune vizitatorilor un joc de perspective asupra echilibrului în natură, oscilând între micro și macro, vizibil și imperceptibil.
 
Proiectul – susținut de Cărturești în parteneriat cu BMWi – își propune să aducă artiștii români contemporani mai aproape de public prin expunerea lucrărilor acestora într-un spațiu alternativ, ușor accesibile comunității, precum cel din centrul librăriei Carusel. Proiectul face parte dintr-un program mai amplu al librăriilor Cărturești, care pune în legătură artiști contemporani și branduri interesate de zona artei și a industriilor creative din România.
 
TROPHIC poate fi vizitat în Carusel până în data de 9 februarie 2017.

 

installing-trophic
 
Prin expunerea unei frunze formate din mii de sfere interconectate, reprezentând celulele unei structuri vegetale, TROPHIC își asumă rolul de a reda emoția conceptului de natură cu toată complexitatea acesteia. Frunza este supradimensionată într-o asemena măsură încât se poate observa structura celulară cu ochiul liber, sau cel puțin interpretarea unei structuri celulare atât de nesemnificativă pentru comunicarea simbolului în sine, dar vitală pentru existența biologică. În spatele acestei forme sculpturale hiperbolizate, Martin Balint ascunde intenționat principiile ecologiei, cu structura ecosistemelor în cadrul cărora are loc un permanent transfer de energie şi materie, pentru ca viața să-și poată păstra caracteristica ciclică. Această legătură energetico-materială dintre diferitele specii ale unei bioceneze, în care unele au rolul de producători de energie (plantele), iar altele de consumatori este definită în biologie ca lanţ trofic. De aici și titlul lucrării, care prezintă primul nivel trofic dintr-un astfel de lanț care are ca scop principal de a întreține viața și echilibrul în natură.
 
Martin Balint trăiește și lucrează în București. A absolvit Academia de Artă din Veneţia fiind specializat în noi tehnologii în artă și istoria artei contemporane. Este unul dintre fondatorii colectivului artistic internațional CREAM (Creativity and Research in Arts and Media) și are în portofoliu expoziții internaționale precum Bienala Europeană de Artă Contemporană Manifesta, Bienala de Artă din Veneția, Miniartextil în Paris și Como sau Crossbreeds în Viena.

Sari la conținut