The Venice Syndrome @ CUB – Comuna Universitară București

Text: Doina Vella

 

Cum să te simți la tine acasă când îți bei dimineața cafeaua în apartamentul tău de la etajul 4 (ultimul din imobilul în care stai) și prin fața ferestrei tale tale trece ceva care este echivalentul unui bloc de zece etaje în mișcare?

 

În fiecare zi prin Veneția trec cca. 60.000 de oameni. ”Unde se duc toți oamenii aceștia să-și facă nevoile?” se întreabă, perplex, un localnic care urmărește fluxul acesta uman de ani de zile. 60.000 de oameni tropăie zilnic în orașul care se scufundă cu o viteză accelerată de poluare, în timp ce localnicii sunt alungați de febra imobiliară care face să explodeze prețurile apartamentelor și al chiriilor din oraș. La un preț de 12.000 Eur/m²; venețienii autentici nu pot face față și se refugiază pe continent, la Mestre. Unde trăiesc cu nostalgia orașului lor de-acum interzis. Azi mai sunt doar vreo 58.000 (adică mai puțini decât numărul zilnic de vizitatori). Nu dispun de un spital, iar palazzo-ul care adăpostea Poșta a fost achiziționat în 2010 de grupul Benetton, care intenționează să construiască acolo un mall (sună cunoscut?). După plecarea ultimului transatlantic, străzi întregi rămân pustii, deoarece clădirile sunt cumpărate de italieni și de străini înstăriți care, însă, nu le locuiesc. Prețurile produselor de larg consum au explodat, iar un localnic nu-și poate permite ce-și permite un turist străin în vacanță. Plecarea turiștilor lasă orașul murdar și îmbâcsit. Și, în timp ce, sub nivelul lagunei, mortarul fundațiilor venețiene se erodează inexorabil, la suprafață sufletul orașului se erodează și el până la dispariție.

 

Unul dintre cele mai tulburătoare filme documentare pe care le-am văzut în ultimii doi ani : The Venice Syndrome”, în regia lui Andreas Pichler.  Serile de film UrbanEye și CUB s-au asociat timp de o proiecție pentru a-l oferi publicului bucureștean joi, 29 septembrie, la ora 19:30, în curtea interioară a Universității București, în cadrul proiectului nostru „Comuna universitară – un spațiu al implicării”.  Filmul este subtitrat în română iar intrarea este liberă.

 

Fb event

 

Cu ocazia acestui eveniment, dorim să vă amintim că avem o petiție prin care dorim să sensibilizăm decidenții din UB asupra faptului că spațiul în care va avea loc proiecția – curtea interioară a Universității din București – trebuie să fie al oamenilor, nu al mașinilor. Vă rugăm să o semnați și să o distribuiți mai departe.

 

The Venice Syndrome afis A3

UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim.

 

Comuna universitară – un spațiu al implicării (CUB) este un proiect marca Miliția Spirituală în cadrul Urbaniada și susținut de ING. CUB este un proiect de advocacy și urbanism care vizează reconversia parțială a curții interioare a clădirii Universității din București din bd. Elisabeta 4-12, actualmente utilizată ca parcare, într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice, atitudinii civice și stimulării creativității.

Parteneri:
– colectivul de arhitecți „Unulaunu”
– Facultatea de Istorie – UB
– Asociația Română de Istorie Socială – ARIS
– Platforma de-clic.ro
– Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR
– Asociația Studenților din Facultatea de Limbi Străine – ASLS
– Asociația Philos
– Asociaţia Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială- A.S-S.AS.
– Asociaţia Studenţilor la Psihologie si Ştiinţele Educaţiei – ASPSE.

Parteneri media:
– Zeppelin
– Vice
– Epoch Times.

 

P.S.: deși joi va fi o vreme grozavă (ca la toate evenimentele noastre :) ), nu uitați să vă luați un pulovăr, un polo, o geacă, ceva care să vă țină de cald pe seară când se face mai friguț.

#urbaniada

 

Sari la conținut