SPAŢII VII. București supraREAL. #habitat @ Grădina Divan

24 august 2017, orele 21:00 – 22:30 @ Grădina Divan (Calea Șerban Vodă nr.33, București / credit foto: Sebastian Apostol

După episodul pilot #mecanica @ Halele Carol, a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată #habitat, va activa una dintre cele mai vechi case din București.

Grădina Divan va fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Mișcarea corpurilor, sunetul, lumina, proiecțiile video generative și interacțiunea dintre acestea vor crea povești abstracte sau concrete, metaforice sau minimaliste, vechi sau contemporane. Ele reinventează un #habitat și aduc mai multe realități la un loc, prin în instalații performative și intervenții audio-vizuale.

Casa de târgoveț este o locuință tradițională cu influențe oriental balcanice și una dintre cele mai vechi clădiri din București, deschisă publicului sub conceptul Grădina Divan. Luând ca punct de inspirație poveștile casei de târgoveț și multiplele ei transformări, dar și specificul arhitectural – o reflecție a unui București fanariot aflat între Orient și Occident – echipa creativă abordează subiecte precum istoria, timpul, moștenirea culturală, rezistența sau schimbarea.

Grădina Divan este un proiect-pilot de reactivare a casei de târgoveț realizat de Institutul Național al Patrimoniului și Calup pentru crearea unui spațiu dedicat proiectelor culturale, discuțiilor și bunei dispoziții.

Publicul e invitat să descopere o bucată de istorie într-un context nou și să se relaxeze cu o băutură rece în Grădina Divan.

Intrarea este liberă!
Intervenția performativă Spații Vii #habitat reprezintă prima fază a interacțiunii cu spațiul Grădinii Divan. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timișoara, un start-up care își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România, turiștii și locuitorii orașului vor putea vedea spațiul activat dintr-o nouă perspectivă. Începând cu noiembrie 2017, rezultatul video şi sonor al intervențiilor performative, capturat şi adaptat, va re-anima Grădina Divan, precum și celelalte trei spații cu ajutorul tehnologiei de Realitate Augmentată (AR).

Echipa internațională a proiectului reuneşte artişti vizuali, performeri, dansatori, muzicieni şi designeri care interacționează în timp real, folosind maniere diferite de expresie.

Artiști participanti:
Lia-Cristiana Marin, Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Daniela Sima – performeri
Simona Deaconescu – coordonator performance
Mirian Kolev – muzician/soundscape
Dilmana Yordanova şi Mihaela Kavdanska – inițiatoare ale proiectului și artiste vizuale preocupate de relaționarea în timp real dintre diverse forme artistice ce implică tehnologia
Horea Avram – PhD, istoric de artă, curator, cadru universitar, consultant AR.

*Fb event

 

SPAȚII VII este un proiect de lungă durată, inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la începutul anilor 2000. SPAȚII VII. București supraREAL este un proiect produs de Asociația AVmotional.

Calup este un proiect de regenerare urbană care dezvoltă soluții alternative pentru reactivarea spațiilor nefolosite din oraș. Institutul Național al Patrimoniului are ca rol monitorizarea și prezervarea monumentelor istorice din România.

Parteneri: Mo’Real Universe/ IndexAR, Asociația Coolturală „Nouă Ne Pasă”, Calup, INP, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, Rezidența BRD Scena9, Expirat, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Revista Arta, Revista Zeppelin.

„Spații Vii” este un proiect cultural finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului cultural București Oraș participativ și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Sari la conținut