Şcoala de Oraş: transformarea unor spații publice din Militari

Un proiect comunitar și pedagogic concretizat, în 2016, prin redeschiderea bibliotecii „Gheorghe Lazăr” din cartierul Militari își propune, în a doua ediție, să cartografieze şi să transforme un spaţiu public din proximitatea bibliotecii, într-un proces participativ derulat prin intermediul unui atelier de educaţie aplicată.

Text și proiect: studioBASAR

Pe 14 mai 2016 filiala „Gheorghe Lazăr” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti s-a redeschis după mai bine de 5 ani de inactivitate. Bine ascunsă în spatele Pieţei Veteranilor, după pepeni îngrămădiţi pe trotuar, lădiţe cu roşii, miere la chioşc, sau găleţi cu flori printre care mişună maşini şi trecători, biblioteca ocupă fostul spaţiu de întâlniri familiale de la parterul unui bloc de garsoniere.

Aici a avut loc prima ediţie a proiectului „Şcoala de Oraş: Biblioteca din Militari” din noiembrie 2015 până în mai 2016, ca un program de educaţie aplicată, în cadrul căruia studenţii participanţi s-au angajat într-o situaţie autentică. Biblioteca a devenit timp de 6 luni atelierul de lucru al unei echipe multidisciplinare ce a deschis-o temporar ca pe o sufragerie în cartier. Aici am realizat interviuri şi am organizat ateliere de idei, de unde am colectat păreri şi propuneri pe care participanţii le-au transformat în scenarii de amenajare. De aici, Biblioteca Metropolitană Bucureşti a reuşit să facă un pas instituţional uriaş, neprevăzut de la început, dar dorit de locuitorii din zonă: redeschiderea oficială a filialei.

 

La final, într-un atelier de lucru de câteva zile, participanţii au realizat o parte din amenajarea interioară, iar inaugurarea s-a făcut cu un eveniment în care ateliere, jocuri, expoziţii şi lecturi publice au propus locuitorilor scenarii de funcţionare a bibliotecii atât ca un spaţiu ce poate susţine producţia culturală, dar care poate funcţiona şi ca un loc de interacţiune socială.

scoala-de-oras-2016-2017

Începând din februarie 2017, după mai bine de 9 luni de la redeschiderea bibliotecii „Gheorghe Lazăr”, „Şcoala de Oraş” se întoarce în cartierul Militari unde îşi propune să cartografieze şi să transforme un spaţiu public din proximitatea bibliotecii, într-un proces participativ derulat prin intermediul unui atelier de educaţie aplicată.

Faţă de prima ediţie a Şcolii, procesul de educaţie aplicată va fi inclus in curricula academică datorită parteneriatelor cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) şi cu Departamentul de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA). Participanţii vor trece pe durata semestrului II din anul universitar 2016-2017 de la acţiuni de cartografiere a teritoriului, cercetare, consultare, prin ateliere de idei, până la ateliere aplicate de auto-construcţie sau de peisagistică.

scoala-de-oras_orar_a3-4a

PROGRAM Şcoala de Oraş 2016-2017

Săptămâna 1: 20 februarie – 27 februarie
Introducere, Cercetare pe teren – Fişe de Observaţie în cartier;

Săptămâna 2: 27 februarie – 6 martie
Cercetare pe teren – Fişe de Observaţie în cartier;

Săptămâna 3: 6 martie – 13 martie
Cercetare pe teren – Interviuri în cartier şi în biblioteca Lazăr;

Săptămâna 4: 13 martie – 20 martie
Atelier de Cercetare – Atelier Raport Intermediar în biblioteca Lazăr;

Săptămâna 5: 20 martie – 27 martie
Atelier de Cercetare – Atelier Deschis în biblioteca Lazăr;

Săptămâna 6: 27 martie – 3 aprilie
Atelier de Idei – Design schematic în biblioteca Lazăr;

Săptămâna 7: 3 aprilie – 10 aprilie
Atelier de Idei – Design Final şi Expoziţie în biblioteca Lazăr;

Vacanţa: 10 aprilie – 23 aprilie

Săptămânile 8 – 14: 24 aprilie – 9 iunie
Atelier de Lucru; Atelier de peisagistică – în proximitatea bibliotecii Lazăr;

10 – 11 iunie
Eveniment de inaugurare – în proximitatea bibliotecii Lazăr;

 

parteneri-scoala-de-oras-2016-2017

Proiectul „Şcoala de Oraş 2016-2017” este coordonat de studioBASAR şi finanţat prin Programul Mobilizăm Excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.
Parteneri: Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Universitatea de Architectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Departamentul de Sociologie Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA).
Parteneri media: Zeppelin, Arhitext.
Cu sprijinul: studioplot.

mobilizamexcelenta.ro

fb.com/Scoala de Oras

studiobasar.ro

Sari la conținut