Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Apel Zeppelin către Dacian Cioloș

[update: Dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” a fost depus la UNESCO pe 4 ianuarie 2017]

Stimate domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș,

În contextul ultimelor evenimente legate de evoluția dosarului de nominalizare a sitului istoric Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, redacția Revistei Zeppelin dorește să adreseze un apel domniei voastre pentru asumarea, până la capăt, a acestei acțiuni.

Încă de la început, întreaga redacție Zeppelin a susținut ferm și a promovat cu perseverență toate inițiativele de salvgardare a patrimoniului Roșiei Montane. La rândul nostru pasionați și dedicați proiectelor culturale vizionare, am primit cu mare bucurie, pe durata întregului dvs. mandat, toate veștile bune care veneau din această direcție: includerea pe Lista Tentativă, finalizarea dosarului de nominalizare și avansarea unei date ferme pentru depunerea acestui dosar la Paris.

În acest context, găsim inexplicabilă și îngrijorătoare schimbarea de direcție pe această temă, diametral opusă celei comunicate în acest an. În ciuda întârzierilor care au survenit în anunțarea oficială a depunerii acestui dosar, și a semnalelor de alarmă trase de susținătorii acestei inițiative, sperăm că prioritățile dvs. pe acest subiect nu s-au modificat.

Inexplicabil, în absența unei declarații oficiale a domniei voastre pe această temă, este însuși faptul că un guvern tehnocrat, care e definit și legitimat tocmai de expertiza specialiștilor care îl compun, alege să ignore proprii experți (Ministerul Culturii / Comisia Națională a Monumentelor Istorice), dar și întreaga listă de profesioniști care s-au manifestat, timp de o decadă, pe această temă: Academia Română, Europa Nostra, Ordinul Arhitecților, Uniunea Arhitecților, ICOMOS (organismul consultativ al UNESCO pe probleme legate de Lista UNESCO) etc.

Facem un ultim apel la adresa singurului Guvern care a arătat viziune și curaj în această problemă și vă rugăm să mergeți până la capăt cu acest demers.

Cu speranță,
Redacția Zeppelin

 

Article conexe:

Decizie istorică: Roșia Montană propusă oficial pentru UNESCO World Heritage

Roșia Montană a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A

Recucerind orașul. Prin Roșia Montană

Rosia Montana – pe lista finala cu cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa

Ctrl+S Rosia Montana. Arhitectura prin voluntariat