Revista zeppelin | număr #136

 

Revista Zeppelin #136

17. Editorial: High Green, Low Green
> Text: Cosmin Caciuc
În această ediție publicăm câteva exemple de bună gândire ecologică pe care le-aș eticheta drept high green datorită viziunii coerente, mature, integrate, chibzuite financiar și responsabile în sensul larg față de viitorul mediului construit. (…) Cum arată atunci zona low green? În primul rând, ar fi una a superficialității, unde s-ar prelua de complezență și doar parțial niște aspecte vizuale „eco” doar pentru că se vorbește mult acum despre arhitectura verde și e ceva „de bine”.

foto-edito_cosmindragomir_CercBoldestiScaieni

20. Adrian Pop: Casa copiilor
> Centrul educa­ţional din Boldeşti-Scăeni asigură educația și pregătirea vocațională pentru copii din comunitatea rromă. Materialele tradiționale și contrucția low-tech se împletesc cu tehnologiile moderne.

cosmindragomir.info

30. Alexandra Afrăsinei, Cristian Stănoiu: Strategia concilierii
> Un atelier auto cu locuință încearcă o mediere la nivel spațial și volumetric în contextul unei realități urbane confuze din Voluntari

30 service Voluntari

34. Cristián Berríos:  ERZ House – Futrono
>   O casă simplă în zona sudică din Chile Chile, plasată armonios în contextul său natural, intensifică experiențele senzoriale ale locatarilor.

ERZ

38. RCKa:  Lucrul cu comunitatea locală
 >  Abordare colaborativă şi design centrat pe comunitate

  • 39. Centrul de afaceri Enfield

RCKa_Enfield Business Centre_Jakob Spriestersbach_3890

  • 41. Centrul comunitar pentru tineret Noua Generaţie (TNG) din Lewisham, Londra

RCKa_TNG_Ioana Marinescu_9858

48. Köllő Miklós: Adăpost pentru joagăr
>   Un dispozitiv vernacular tradițional reconstruit într-un sat din Harghita, devine un loc atractiv pentru un meșteșug străvechi, dar aproape dispărut. Arhitectura este în mod evident contemporană, pornind însă de la forme și tehnici arhetipale.

jOAGAR_Zoom_Larix_02-1

54. Studio3plus:  Delimitare şi redefinire
>   Amenajarea unei case din Bucureşti – reprezentând o intervenție pe o suprafață de 90 mp a unei locuințe – a implicat îmbunătățirea practică a spațiului existent, dar și generarea de noi sensuri arhitecturale.

studio 3plus Amenajare bucuresti

59. Halele Carol

  • Uzina de povești Carol sau placemaking pe înțelesul copiilor

> Devenite timp de un weekend teren de joacă și explorare, Halele Carol au fost reimaginate de copii drept un spațiu creativ multifuncțional al viitorului, dar care înglobează amprenta și poveștile trecutului
Text: Ștefania Ferchedău

HC_MG_1105 Vlad Basca (2)

67. Urban Report

  • 68. Premiile Holcim pentru construcții durabile, ediția a 4-a

> Intervenții arhitecturale care oferă avantaje concrete pentru comunitățile locale: transformarea unui rezervor de apă dezafectat într-un parc din Medellín, refacerea structurii sociale printr-o bibliotecă comunitară în Ambepussa, în urma războiului civil din Sri Lanka, și crearea de zone publice și de protecție împotriva inundațiilor pentru insula Manhattan.

holcim awards -gold

77. Design & More

  • 78. Ubikubi

> Un parteneriat pentru design și producție într-un context național foarte dificil. 5 obiecte inteligente și simpatice, recent lansate la Romanian Design Week  
Text: Robert Savu, Dragoș Motică

ubikubi -detaliu-8061

83. Connected

  • 84. Nanoturism 

> Program de cercetare și atelier la Centrul Cultural al Tehnologiilor Spațiale Europene din Slovenia
Text: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič

nanoturism AAVSS KSEVT hotel_Page_19

  • 90. Studio Roosegaarde: Waterlicht
     > Instalaţie site-specific pentru Museumplein din Amsterdam

Studio Roosegaarde Waterlicht Museum plein .jpg

  • 92. Studio Act: VTree

> Un copac metalic cu captatoare solare la ediţia din acest an a festivalului Street Delivery, sub care te puteai adăposti, care furniza un cloud Wi-Fi, dădea noaptea lumină şi la care îţi puteai încărca telefonul mobil. Un prototip de generator autonom şi mobil de energie urbană, în toate sensurile cuvântului.
Text: Stefan Ghenciulescu
vtree -01_A

 

Editorial: High Green, Low Green

Text: Cosmin Caciuc / Foto: Cosmin Dragomir (Boldești-Scăeni)

În ediția iulie-august a revistei noastre publicăm câteva exemple de bună gândire ecologică pe care le-aș eticheta drept high green datorită viziunii coerente, mature, integrate, chibzuite financiar și responsabile în sensul larg față de viitorul mediului construit: Centrul educațional din Boldești-Scăeni (Adrian Pop – Asociația Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit), un dosar cu cea de a 4-a ediție a premiilor Holcim pentru construcții durabile și Vtree, un prototip de generator autonom și mobil de energie urbană la ediția din acest an a Festivalului Street Delivery din București, realizat de Studio Act.

Arhitectura sacră din Polonia, Islanda și Norvegia

Expoziție multimedia: Frânturi de rugăciuni
24 iulie – 30 august @ MȚR, Sala Tancred Bănăţeanu

Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Muzeul Național din Gdańsk, vă  invită la o expoziție multimedia menită să vă familiarizeze și să vă mărească interesul în privința arhitecturii sacre din Polonia, Islanda și Norvegia. Sunt prezentate fotografii, filme și înregistrări audio din clădirile selectate: altare poloneze, biserici etajate din lemn norvegiene și biserici de fermieri din Islanda.

#136
iulie-august 2015
Sari la conținut