Reportaj: ART&SCIENCE festival, Stavanger

Combustibil din grăsimea umană obținută  în urma liposucțiilor, o enzimă transgenică, responsabilă cu catalizarea digestiei celulozei sau moduri de recuperare culinară și culturală a ciorilor prezente în număr din ce în ce mai mare în vestul Norvegiei sunt câteva dintre proiectele prezentate în cadrul festivalului ART&SCIENCE găzduit de i/o/lab în luna martie în Stavangar.

Reportaj: Ioana Calen
Foto:  i/o/lab

Lucrarea artistei norvegiene Tove Kommedal, Definiția puterii, prezentată în cadrul expoziției, este reprezentată prin expunerea unor penaje de ciori în poziția în care cad de obicei atunci când sunt împușcate. Face referire la recompensele financiare acordate vânătorilor care împușcă ciori în sud-vestul Norvegiei ca măsură de control a înmulțirii acestora.

02_bilde_av_verk_0

Artista explorează diferite posibilități de valorificare și recuperare a acestor păsări legendare în țările nordice – duce carnea la un laborator de analize care stabilește faptul că este comestibilă, colaborează cu un institut gastronomic pentru a crea o serie de preparate culinare pe care le servește vizitatorilor dar și trimite oasele șamanilor din Nord care le folosesc în ritualurile de divinație.

Proiectul Foood dezvoltat de letonul Gints Gabrāns abordează tema hranei în contextul celei mai mari explozii demografice din istoria pământului  – Națiunile Unite estimează 9 miliarde de oameni în 2050, moment în care se va consuma cu peste 70% mai multă hrană.

03_gintsgabrans-photo_0

Proiectul interoghează eforturile actuale de implementare de metode sustenabile de creștere a volumului de mâncare disponibilă, explorând posibilitatea eficientizării metabolismului uman astfel încât să poată procesa celuloza.

04_gintsgabrans_foood-2_0

Dacă enzima celulolitică ar funcționa, oamenii ar avea nevoie să consume cu o treime mai puțină hrană decât în mod normal, dar și să exploateze din punct de vedere culinar materiale precum lemnul şi hârtia care sunt produse din celuloză.

05_gintsgabrans-foood_1_0

 

Unul dintre proiectele prezentate în cadrul ART &SCIENCE& COCKTAILS  este Biofuel, combustibil obținut din grăsimea umană extrasă în liposucții, dezvoltat de artista Hege Tapio ca un comentariu la goana actuală după alternative bio la combustibil.

06_Tapio - biofuel

În 2009, un celebru chirurg estetician din Beverly Hills, Alan Bittner, își alimenta, în mod ilegal, atât autoturismul său 4×4, cât și pe cel al iubitei sale cu combustibil obținut din grăsimea de pe burta, coapsele și fesele pacientelor sale. La barul evenimentului s-au servit, printre altele, Bloody Hell, un cocktail de suc de roșii clarifiat cu vodkă și roșii cherry și Oliver Twist, shoturi de vodkă sub forma unor sfere din gel care trebuie mestecate pentru a elibera licoarea.
……………………………
Material realizat în cadrul acţiunii bilaterale de parteneriat intitulată: „Hiper Spaces and technology-based forms of Expressions. Meeting the connectors” – fondul pentru relaţii bilaterale – măsura B, în cadrul Programului PA 17/RO 13  „Promovarea diversităţii în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european „, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014

Parteneri: Asociația Zeppelin (România), PNEK și Atelier Nord (Norvegia)

Sari la conținut