Cutia cu articole

PS Arkitektur: Casa pliată pe teren. Villa Blåbär, lângă Stockholm

_villablcbar111

Proiect, text: PS ARKITEKTUR
Foto: Jason Strong

Trei condiții-cheie au determinat așezarea și caracterul casei: în primul rând, de a maximiza cantitatea de lumină naturală și calitatea spațială; în al doilea rând, de a bloca priviri nedorite dinspre casele vecine; în al treilea rând, de a oferi vederi frumoase către natura din vestul sitului, un peisaj acoperit cu afine și pini zvelți.

02_ab

 

Structura este complet anvelopată cu hidroizolație de acoperiș și a fost creată pe parcursul unor ateliere împreună cu clientul.

 

villablcbar106

 

Volumetrii diferite au fost testate în machetă și pe sit, unde provocarea a fost de a dispune toate încăperile pe un singur nivel, totodată ajustând geometria casei la peisajul abrupt.

 

villablcbar122

 

Planul prelungit și unghiular adăpostește latura privată a casei de priviri indiscrete.

 

plan

 

Casa „plutește” pe blocuri de beton turnate direct pe roca de suprafață, pentru a evita dislocări inutile și costisitoare.

 

section-1-100-villa-blabar

villablcbar101

 

O construcție din lemn tradițional suedeză, parțial prefabricată a fost cea mai eficientă soluție din punctul de vedere al costurilor. Opțiunea de a înveli toate suprafețele exterioare cu hidroizolație de acoperiș a reprezentat atât un mod de a menține costurile joase, cât și de a obține o imagine îndrăzneață.

 

villablcbar113

 

Pentru a asigura eficiența energetică, deschiderile spre sud și vest au fost maximizate. Suprafața vitrată totală urmărește atent calculele de echilibru energetic, ceea ce, împreună cu sistemul geotermal de încălzire și o pompă de aer cald, asigură îndeplinirea normelor exigente din Suedia.

 

villablcbar127

 

Diferitele funcțiuni în casă au fost aliniate una lângă cealaltă, urmând o ierarhie dinspre public spre privat, garaj, intrare în partea frontală, bucătărie și dormitoare către spate. Dormitorul matrimonial se află în locul cu cea mai spectaculoasă priveliște.

04_ab

 

O mansardă cu cameră pentru oaspeți se află separat de dormitoarele principale și aproape de o baie pentru oaspeți. Mansarda privește către bucătărie și living printr-un mare panou de sticlă.

Interiorul alb contrastează cu suprafața exterioară anvelopată în hidroizolație neagră.

03_a_villablcbar149

 

Garderoba, iluminatul artificial și prizele sunt integrate în pereți pentru a da o imagine cât mai curată. În ansamblu, farmecul casei derivă, credem, din încrucișarea elementelor de design tradițional nordic cu geometrii complexe și neașteptate.

 

villablcbar105

 

Info, credite

Client: Karl & Sofia Andersson
Proiect: PS Arkitektur
Director: Peter Sahlin
Responsabil de proiect: Leif Johannsen
Arhitecți asistenți: Thérèse Svalling, Beata Denton
Antreprenor: Valento Bygg
Anul finalizării: 2012
Suprafața locuită: 180 mp

 

 

villablcbar118

 

Un proiect prezentat în cadrul programului cultural Suedia Creativă #3

Articole conexe:

petra gipp arkitektur: Stupet – refugiu în jurul unei scări

În, peste, lângă apă: Müritzeum – Centru de experimentare a naturii