Proiectul alternativ pentru Hala Matache, dublu laureat al BNAB 2012

In cadrul  Bienalei Nationale de Arhitectura Bucuresti 2012, proiectul „Regenerare urbana pentru zona Matache – Gara de Nord din Bucuresti“ al grupului Arhitectii Voluntari a primit premiul sectiunii Studii si Proiecte Finalizate si Nerealizate, iar cartea „Cui ii e frica de cartierul Matache?” a fost distinsa cu premiul sectiunii Arhitectura prin Cuvant. Ambele lucrari dezvolta o propunere alternativa de regenerare, construita in jurul valorificarii traditiei si patrimoniului de arhitectura, memorie culturala si viata comunitara. Un sumar al proiectului este expus in cadrul Bienalei, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Propunerea grupului de Arhitecti Voluntari demonstreaza ca Hala Matache ramane pe amplasament fara a afecta strada largita, asa cum a fost ea prevazuta in proiectul Primariei, ca trebuie consolidata, restaurata si redeschisa functiunii de comert.

Regenerarea este un proces complex care trebuie sa refaca logica economica si functionala, sa intareasca coeziunea sociala si identitatea culturala a cartierului, care nu poate fi facut prin distrugere, neglijarea cetatenilor, valorilor si calitatii mediului.

Volumul premiat (autor: Mirela Duculescu / editor: Pro Patrimonio] prezinta pe intelesul tuturor proiectul de regenerare deja amintit si realizat la initiativa unor specialisti grupati ad-hoc sub numele de Arhitectii Voluntari, elementul central fiind pastrarea, reabilitarea si refunctionalizarea Halei Matache Macelaru, monument istoric, în scop comercial. O carte-marturie care probeaza ca oricine poate avea initiativa si propune solutii pentru cartier si oras, si-un document esential privind istoria recenta a urbanismului din Romania.

La data aparitiei, februarie 2012, dar si acum, la data premierii, operatiunea de proportii Diametrala Nord-Sud din Bucuresti este departe de a se fi terminat. Cicatrizarea urbanistica a zonei prin regenerare urbana are un final deschis. Insasi supravietuirea pur fizica a Halei Matache Macelaru sta sub semnul intrebarii din cauza devastarii concertate si incercarilor permanente ale administratiei de a eluda legea si a o demola.

Recunoasterea eforturilor Arhitectilor Voluntari in mediul profesional arata ca sunt necesare proiecte de calitate pentru dezvoltarea urbana si ca cele promovate in prezent de catre administratie sunt depasite si nu pot oferi un mediu sanatos, de calitate pentru locuire.

Pauperizarea zonei si mizeria inadmisibila in care sunt tinuti oamenii din cartier este inacceptabila dupa oricare din standarde, fiind exclusiv datorata faptului ca edilii capitalei refuza sa-si indeplineasca atributiile elementare. Informarea publica referitoare la proiecte, alternative si posibile solutii este vitala pentru dezvoltarea armonioasa, democratica a orasului. Prezervarea si restaurarea Halei Matache ar fi primul pas catre modernizarea orasului si catre un urbanism dedicat locuitorilor sai.

Juriul a apreciat initiativa de a lucra pentru cetatenii cartierului istoric Buzesti-Gara de Nord si apoi pentru viitorul Bucurestilor, adaptata cerintelor si necesitatilor cetatenilor privind confortul urban si sustenabilitatea. Premiul vizeaza si calitatea solutiei si a prezentarii, care ilustreaza si explica pasii posibili pentru regenerarea urbana a zonei distruse si abandonate  in mod voit in mizerie.

Ceremonia de premiere va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 17, la Muzeul National de Istorie.

Sari la conținut