Newsletter zeppelin

email:

nume:

Noutati

promo
 

Piata intretesuta

Reabilitarea unor spatii din centrul unui mic oras polonez sporeste valoarea locului prin investitii rezonabile, rigoare si impletire inteligenta de fragmente vechi si interventii noi.

Niepolomice este un mic oras din sudul Poloniei, langa Cracovia, care traverseaza o perioada de dezvoltare accelerata datorata investitiilor economice profitabile si pozitionarii favorabile in reteaua nationala de transport. Pe acest fundal al prosperitatii, nevoia imbunatatirii spatiului public a aparut in mod firesc.

Comunitatea restransa (22.000 de locuitori din care doar jumatate locuiesc efectiv in oras) si bugetele limitate alocate de administratie impun metode de interventie riguros controlate din punct de vedere economic. Reabilitarea pietei din centrul orasului a fost prin urmare marcata de aceste circumstante, urmarindu-se o serie de imbunatatiri a calitatii spatiului public prin interventii arhitecturale bine dozate.

Text: Cosmin Caciuc
Foto: Tomasz Zakrzewski
Articol publicat in numarul 99 al revistei zeppelin

Pastrarea de fragmente vechi si interventie contextuala

In vecinatate, vizibile din piata, sunt de remarcat cateva cladiri valoroase din punct de vedere istoric: castelul, biserica si primaria.  Tratarea diferentiata a celor patru laturi ale pietei, intarite de alinierea fronturilor unor locuinte modeste (multe dintre acestea dezvoltate doar pe parter), a raspuns unor considerente contextuale, la care s-a adaugat efortul pastrarii unor elemente valoroase existente: o parte din pardoseala pietei (in zonele de contact cu fronturile existente), cativa arbori, o serie de banci si corpuri de iluminat public. Latura nordica e rezervata zonei pietonale linistite, cea sudica traficului auto, cea estica face tranzitia catre aleea care conduce catre castel si biserica, iar cea vestica grupeaza terasele animate ale cafenelelor. Subdivizarile discrete ale suprafetei pietei completeaza firesc aceasta strategie de protejare a zonelor de odihna fata de cele de animatie pietonala, fara sa se produca o segregare spatiala.

Trama de organizare

Modulul geometric (10 x 10 cm) caracteristic blocurilor de piatra cubica (porfir) folosite la noul pavaj ordoneaza intreaga amenajare. Astfel, elementele constructive ale bancilor, stalpilor de iluminat exterior, suportilor pentru parcarea bicicletelor, stalpilor de protectie, cosurile de gunoi si rigolelor de scurgere (realizate din acelasi material – otel Corten, la care se adauga lemnul de stejar in cazul locurilor de sedere) isi gasesc cu precizie locul in acelasi raster ordonator, capabil sa se adapteze fara dificultate la fragmentele existente.

Impunerea valorii locului

La nivel etic, acest proiect reuseste cu succes sa impuna valoarea locului sub presiunea unor constrangeri economice si administrative inevitabile, angajand cu responsabilitate o memorie colectiva. Spatiul urban este interpretat ca o tesatura de fragmente mai vechi (dar valoroase din perspectiva istorica) si propuneri noi, evitand atat excesele formale, cat si nostalgia anacronica pentru imaginile preindustriale, iar din acest punct de vedere constituie un bun exemplu pentru zona est-europeana.

Revista zeppelin

Număr curent
Din urmă
Concursuri Abonează-te
Serile zeppelin

Din urmă
Programe culturale

Expoziţii și conferinţe
Urban Report
Connected
Creative Factories
Intervenţii Urbane
Magic blocks
Cărţi și publicaţii
Atelierul de arhitectură

Proiecte recente
Echipa
Shop

Reviste
Abonamente
Cărţi
Alte produse
A.N.P.C.
Echipaj

Despre zeppelin Contact