O șansă pentru proiectele românești deștepte. Ultimele zile de înscriere la LafargeHolcim Awards

În puține țări a avut loc o explozie a inițiativelor arhitecturale și urbane independente și inovatoare așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în România. Nu doar ca număr, ci, și ca valoare și ca raport între resursele foarte reduse și impactul puternic.
Ei bine, aflate la intersecția între arhitectură propriu-zisă și program cultural și social, activism, proiectele acestea fac obiectul unor aplicații la diferite instituții și programe de finanțare, programe ce de obicei nu au legătură directă cu arhitectura.

Autorii lor însă de prea puține ori se gândesc la aplicații pentru concursuri internaționale de arhitectură, cum sunt și LafargeHolcim Awards. Probabil li se par prea modeste rezultatele lor, poate consideră că nu e destulă „arhitectură”, că poate nu sunt destul de sustenabile, destul de inovative.

Dragi colegi, credem  că trebuie să ne gândim mai bine. Chiar dacă uneori sunt premiate proiecte mari, alteori câte o școală din Africa făcută din aproape nimic ia fața operațiilor de milioane de euro. E important să ne uităm atent pe criteriile repetate aproape obsesiv de către organizatori. Sustenabilitatea căutată e una de esență.

2_school-in-burkina-faso

* Școală cu sistem de ventilație pasivă, Gando, Burkina Faso, Global Gold Award 2012
Autor principal: Francis Kéré, Kéré Architecture, Berlin, Germania

 

Next Generation. Viziuni cu șanse de câștig

Mai e și această secțiune pentru oamenii tineri, unde nu se mai pune problema unui proiect real, a bugetelor și fezabilității imediate. Aici, participările românești sunt foarte numeroase, și părerea noastră e că s-ar putea obține mențiuni și premii. Însă e important să pui accentul nu doar pe propunerea arhitecturală, ci și, mai ales, pe scopul acesteia: ce o face valabilă, de ce e nevoie mare de propunere? Cum determină obiectivul în mod esențial caracterul arhitectural? Cum echilibrezi poezia și responsabilitatea? Ei, nu e ușor, dar sigur suntem capabili să o facem și noi.

1_primarie_belgia

*Primărie și centru civic, reciclarea unei foste fabrici, Oostkamp, Belgia,  Silver Award 2011 Europa
Autori principali: Carlos Arroyo, Vanessa Cerezo, Carlos Arroyo Arquitectos, Madrid, Spania

 

Înscrierea la a 5-a ediție (cu premii în valoare totală de peste două milioane de dolari) a Premiilor LafargeHolcim se mai poate face până pe 21 martie.  Mai multe detalii aici – lafargeholcim-awards.org

 

Articole conexe:

Teme țintă pentru o arhitectură deșteaptă și responsabilă. Ce se apreciază la competiția LafargeHolcim Awards

LafargeHolcim Awards – o competiție de 2 milioane USD pentru construcții durabile

Sari la conținut