Articol revista # 133

 

NOD makerspace

 

Într-un spațiu reconvertit de 650 mp, în clădirea fostei Fabrici de Bumbac din București, pe Splaiul Unirii 160, s-a deschis NOD makerspace – un atelier de lucru și de creație de mari dimensiuni, care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei și educației creative.

Inițiativa, care se adresează designerilor de toate tipurile, inventatorilor și antreprenorilor, pune la dispoziție spațiu, scule, comunitate, know-how și caută metode de a sprijini proiectele membrilor săi. Oricine are o idee, vrea să pună la punct o invenție sau să construiască un prototip găsește unelte și echipamente speciale, prea scumpe pentru a le cumpăra pe cont propriu, precum laser engraving & cutting, 3D printing, CNC router, plotter, scanner 3d, aparat de sudură etc.

Echipa proiectului e o comunitate multidisciplinară, care a luat naștere la Casa Lupu și s-a transformat de-a lungul timpului în echipe și proiecte, printre care Wolfhouse Productions – birou de arhitectură-urbanism, și Calup – proiect focusat pe reconversii urbane, prezentate în câteva rânduri și în Zeppelin.

NOD a apărut ca răspuns la nevoile acestei comunități – de spațiu și instrumente pentru a construi proiecte. În plus, are în spate experiența unui business: The Plot, care a pornit în 2008 într-un spațiu mic, pe Blănari, ca centru de plotare, apoi s-a extins, din 2010, când și-a dublat echipa și s-a mutat pe Edgar Quinet. În 2012, cu ajutorul unui program de start-up guvernamental, The Plot și-a dublat puterea de a investi într-un proiect specializat pe machete arhitecturale, iar în 2013, printr-un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură Ion Mincu pentru reactivarea atelierului de machetare, a luat naștere Atelier Mincu. În urma campaniei de Start-Up Design 2014 susținută de The Plot a apărut ideea extinderii atelierului într-un spațiu mare, bine dotat, unde designerii să producă în largul lor. Spre finele anului a fost închiriat spațiul de 650mp, nefolosit și dezolant, dar cu vedere la Dâmbovița, într-o hală a Fabricii Industria Bumbacului. Din decembrie a început șantierul, în timp ce echipa prezenta proiectul la mai multe companii de profil, care să îl sprijine. Au reușit astfel să obțină o parte din investiția initială, bani traduși în materiale de construcții, echipamente și rețelistică. Restul a fost pus din buzunar și prin know-how-ul, munca personală și colectivă pe care le avem la dispoziție. Totalul investiției inițiale este de 120 000 euro.

int sala conf copy

Scopul pe termen lung al acestui proiect e crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai și închegarea unei comunități puternice open-source. Obiectivele  stabilite pentru următorii 3 ani sunt:

  • dezvoltarea componentei destinate învățării (cursuri, workshopuri), care să susțină accesul prototipurilor produse în cadrul Nod pe piața de design
  • dezvoltarea funcției de incubator pentru afacerile create în cadrul comunității
  • stabilirea unor relații de colaborare sinergetice cu alte activități existente în Industria Bumbacului.

 

www.nodmakerspace.ro

Sari la conținut