Magic Blocks – prezentare

Proiectul a oferit o analiză sintetică, principii şi studii de caz pentru viitoare politici coerente de intervenţie dar şi modele de reabilitare a acestor ansambluri. S-a desfășurat în mai multe etape, în 2009-2010 și a inclus cercetări, studii de caz, intervenții urbane, conferințe și expoziții internaționale, un film documentar, o carte și o broșură dedicate.

Un program de strategii și proiecte pentru cartierele de locuințe din perioada socialistă din  București și România.

 

Proiectul a oferit o analiză sintetică, principii şi studii de caz pentru viitoare politici coerente de intervenţie dar şi modele de reabilitare a acestor ansambluri. S-a desfășurat în mai multe etape, în 2009-2010 și a inclus cercetări, studii de caz, intervenții urbane, conferințe și expoziții internaționale, un film documentar, o carte și o broșură dedicate.

Premisa Magic Blocks este, de fapt, o realitate locală: peste 70% dintre bucureşteni locuiesc încă în blocuri construite în perioada socialistă, care s-au degradat în timp şi anunţă probleme economice şi sociale considerabile. În plus, slaba aderenţă la urbanitate a unor locuitori şi concentrarea pe spaţiul privat propriu au dus la transformarea fostelor structuri uniforme într-un fel de sate pe verticală. Ideea esenţială a proiectului e că reabilitarea acestor cartiere nu trebuie să se rezume la reparaţii tehnice sau intervenții parțiale, cum ar fi izolarscernarea termică, ci trebuie gândită ca un program complex de regenerare urbană, ce acoperă şi aspectele spaţiale, sociale şi economice. Mai mult de-atât, aceste mari cartiere nu reprezintă doar probleme, ci și un potențial urban remarcabil prin mixitate socială, densitate, milioanele de metri pătrați de spații publice etc.  O strategie realistă de reabilitare trebuie să presupună un mecanism de participare: identificarea problemelor împreună cu locuitorii, definirea, acceptarea prin negociere şi comunicarea unui proiect economic şi tehnic şi realizarea acestuia sub forma unor acţiuni coordonate.

 

Astfel, prima etapă a proiectului a identificat zonele și tipologiile cu potențial urban și de activare și regenerare, a continuat cu două expoziții la Berlin și respectiv București, cu o serie de conferințe internaționale centrate asupra principiilor, strategiilor şi exemplelor concrete de revitalizare a spaţiului public şi de realizare a unor proiecte comunitare. Proiectul a mai conținut o consultare și o intervenție a colegilor de la StudioBASAR în catierul Aviației – și cartea bilingvă Scenarii pentru blocurile din perioada socialistă în București.

 

În 2010, programul s-a concentrat pe o situație foarte specifică Bucureștiului – activarea zonelor din spatele bulevardelor socialiste din zona centrală. Magic Blocks. În spatele cortinei de beton a combinat cercetarea cu propuneri de strategii de acțiune asupra acestor spații – de la scara mare a orașului la principii de amenajare a spațiului public.

 

Studiul de caz ales a fost bulevardul Calea Moșilor. Pentru a testa principiile și a iniția dialogul cu comunitatea locală am inițiat 4 intervenții urbane și comunitare din zona Moșilor, menite să activeze zona din spatele cortinelor de blocuri, ca spaţii ale comunităţii şi locuri publice în cadrul ţesutului istoric. Proiectul a vizat porţiuni foarte mici de teren, neocupate şi nerevendicate de nimeni, unde-au fost realizate, cu mijloace simbolice, diverse tipuri de intervenţii cu implicarea locuitorilor, care să răspundă nevoilor lor imediate dar şi să respecte şi să exprime scenariul de dezvoltare al locului respectiv. Menirea intervențiilor – un gang, un loc de joacă, o bancă sub formă de scară şi o fundătură transformată într-un salon în aer liber – a fost să testeze ideile din proiect, să impulsioneze demararea unor operaţii concrete şi să-i stimuleze pe locuitori să-şi exprime părerile şi să se implice mai mult în transformarea propriului spaţiu de viaţă. Într-adevăr, intervenția care i-a implicat cel mai mult pe locuitori și care a răspuns nevoilor acute ale acestora– spațiul de joacă – a fost și cea mai longevivă dintre toate.

 

Proiectul s-a încheiat cu o expoziție în care au fost prezentate rezultatele și etapele de lucru, însoțită de un scurt film documentar și de broșura Magic Blocks.
Magic Blocks 2010 a fost finalist in cadrul competitiei “European Prize for Public Space” organizat de Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

2009:
Organizatori: Asociaţia Zeppelin, Point4 şi Archis Interventions, în cooperare cu ATU, Space Syntax România, Hackenbroich Architekten, Platforma 9.1
Proiect finanţat de Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR.
Cu sprijinul: Muzeul Ţăranului Român, Uniunea Arhitecţilor din România, Fundaţia ERSTE, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Rehau Art, Baumax, Wienerberger-Porotherm, BCR. Parteneri: Velux, Roca. Sponsori: Rockwool, Gealan, Resido, Fakro, Dulux.

 

2010:
Autorii proiectului: Asociaţia Zeppelin, Point4, Archis Interventions, Hackenbroich Architekten, în cooperare cu ATU, Space Syntax România, StudioBASAR, Platforma 9.1
Cu sprijinul: Erste Stiftung, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Goethe – Institut, Uniunea Arhitecților din România, Centrul de Introspecţie Vizuală. Partener: Roca.

Sari la conținut