Magic Blocks 2010 – In spatele cortinei de beton

Activarea zonelor urbane centrale de-a lungul bulevardelor socialiste din Bucuresti. Studiu de caz: Calea Mosilor

Proiect finalist in cadrul competitiei „European Prize for Public Space” organizat de Centre de Cultura Contemporània de Barcelona!
 
Intreaga zona centrala a Bucurestiului este brazdata de siruri aproape neintrerupte de blocuri care ascund orasul vechi. Spatiile libere dintre blocuri si tesutul istoric pastrat sunt astazi abandonate sau ocupate in mod haotic. Aceste locuri au insa potentialul de a a deveni spatii publice veritabile pentru locuitorii zonei si pentru intreg orasul si de a genera dezvoltare urbana. 
 
In continuarea proiectului “Magic Blocks”, initiat in anul 2009, am propus o strategie de actiune asupra acestui tip de zone, legand ideile si principiile la scara orasului de mici interventii concrete. Calea Mosilor a fost utilizata drept studiu de caz pentru un proiect urban si pentru actiuni (impreuna cu comunitatea locala) asupra unor bucati de teren din spatele blocurilor.
 
Proiectul si interventiile au fost prezentate public la Centrul de Introspectie Vizuala, in perioada 14 octombrie – 5 noiembrie 2010.  Brosura Magic Blocks 2010 poate fi downlodata de aici, iar filmul poate fi vazut aici
 
Interventia 1. O trecere intre doua lumi
Un pasaj din zona Obor devine o poarta catre orasul vechi. L-am vopsit partial, lasand libere cinci patrate ce decupeaza graffiti-urile existente. Speram ca autorii de noi graffiti-uri isi vor realiza noile opere tot in cadrul acestor ferestre. Poate ca ar ajunge sa se amplaseze cateva corpuri de iluminat pentru a transforma fostul gang sordid intr-o galerie de arta urbana.
 
 

Interventia 2. Un loc al comunitatii

Din pasajul descris mai devreme, un sir de cercuri colorate te conduce catre un al doilea loc, o platforma inconjurata de cladiri tehnice si o rampa catre subsol. 

O plasa inchide balustrada periculoasa catre rampa. Banca creata anul trecut de StudioBASAR este reamplasata si devine loc de stat si palavragit, dar si tribuna pentru jocurile copiilor. Cateva  pete si dungi de vopsea deseneaza marcaje pentru jocuri: fotbal la o poarta, peretica si patratica. 

Locuitorii (mai ales copii) ne-au ajutat si stat alaturi, iar spatiul a inceput sa fie folosit intens chiar inainte de a fi terminat. 

Interventia 3. Deschiderea spatiului public („Va rugam calcati pe iarba”)

Micile spatii verzi  inchise cu gardulete si deci inaccesibile ar putea deveni piete urbane, cu spatii pentru terase de cafenele, locuri de odihna la umbra si amenajari pentru skateri, rolleri sau trotinete, pentru targuri de week-end sau Craciun.

Am propus un gest simbolic care sa stimuleze cererea comunitatii pentru crearea unui astfel de spatiu si dorinta autoritatilor de a-l amenaja. O scara care foloseste in acelasi timp drept banca trece peste un gardulet si ne invita sa pasim in spatiul pe care ar trebui sa avem dreptul sa-l folosim. In interior se gasesc un scaun si o masuta din lemn. 

Interventia 4. Un salon urban

In zona dintre Calea Mosilor si strazile Popa Petre si Corbeni se afla un mic spatiu abandonat, marginit de calcane, un gard nou din beton si un spate de bloc. Mijlocul sau este ocupat de un parapet din beton care impiedica parcarea. Scaune si cuiere recuperate, prinse de parapet si un covor din pietris marginit de o rama din lemn compun un salon linistit in aer liber.

Proiect prezentat in cadrul Bienalei de Arhitectura de la Bucuresti, editia 2010.

Autorii proiectului: Asociatia Zeppelin, Point4, Archis Interventions, Hackenbroich Architekten 

Organizatori: Uniunea Arhitectilor din Romania, revista Zeppelin

Cu sprijinul: Erste Stiftung, AFCN, Goeth – Institut

Partener: Roca

Sari la conținut