Last call: LafargeHolcim Awards #5

LafargeHolcim Awards, cu premii în valoare totală de peste două milioane de dolari, este cea mai importantă competiție mondială în materie de proiectare sustenabilă, menită să recompenseze proiecte avansate realizate de profesioniști, precum și ideile curajoase ale generației viitoare care îmbină soluții pentru construcții durabile cu excelența arhitecturală.

Înscrierea la a 5-a a Premiilor LafargeHolcim se mai poate face până pe 21 martie 2017. Sunt eligibile pentru înscriere online proiectele și conceptele din domenii precum arhitectură, arhitectură peisagistică, design urban, planificare, tehnologie și inginerie civilă și a materialelor.

Competiția identifică ideile care prezintă cel mai mare potențial pentru a combate provocările din prezent generate de urbanizarea sporită și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Principala categorie din cadrul competiției se adresează arhitecților, proiectanților, inginerilor, studenților la specializările relevante, deținătorilor de proiecte, constructorilor și firmelor de construcție care vin cu răspunsuri sustenabile la problemele tehnologice, de mediu, socio-economice și culturale ale construirii și construcțiilor contemporane.

Proiectele trebuie să se afle la un nivel avansat în ceea ce privește proiectarea, să aibă o probabilitate de execuție mare și să nu se fi început construcția acestora înainte de 4 iulie 2016.  

De asemenea, participanții cu vârsta de până în 30 de ani pot înscrie în competiție concepte vizionare și idei curajoase, indiferent de probabilitatea de implementare efectivă a acestora: categoria Next Gen (generația viitoare) își propune, mai exact, să identifice soluții vizionare concepute de studenți și tineri profesioniști.  

Concursul este împărțit în cinci regiuni geografice – fiecare având propriul juriu de experți renumiți. Proiectele sunt evaluate în funcție de regiunea unde urmează să fie construite și sunt apreciate în baza a cinci „probleme țintă” privind construcțiile durabile care abordează un proiect dintr-o perspectivă holistică și au în vedere întregul ciclu de viață. Criteriile acoperă inovație și transferabilitate, standarde etice și incluziune socială, performanța resurselor și de mediu, viabilitate economică și compatibilitate și impactul contextual și estetic.

Înscrierea în concurs este gratuită și se realizează în limba engleză prin intermediul unui formular web în care se oferă informații privind autorul proiectului, o scurtă prezentare a proiectului, detalii tehnice, precum și imagini sau ilustrații. Participanții pot accesa ghidul cuprinzător „Step-by-step” care explică criteriile de evaluare în detaliu și oferă instrucțiuni despre cum să pregătiți înscrierea, disponibil la www.lafargeholcim-awards.org.