Cutia cu articole

Larix Studio: Amenajarea pieţei din Mădăraş, Harghita

Text: Köllő Miklós
Foto: Köllő Miklós, Szász Adorján

Scopul operaţiunii a fost organizarea spaţiului pieţei agroalimentare ca un loc comunitar de întâlnire şi încurajarea interesului şi încrederii sporite în produsele locale, tradiţionale. Prin tema de proiectare s-a dorit sprijinirea prezenţei pe piaţă a producătorilor din zonă.

 

04-plan-de-situatie-copy*plan de situație

A fost ales locul pieţei deja existente, de fapt un spaţiu situat lângă un canal săpat ca măsură de prevenire a inundaţiilor, un loc fără nici o altă amenajare în afară de pietrişul aşternut.

 

02_b

 

Din sit se deschide o panoramă amplă spre munţi, respectiv spre sat, acesta din urmă fiind caracterizat prin aglomerarea volumelor simple de acoperişuri geometrice, răsărind dintr-o vegetaţie abundentă.

 

04_a_img_1092

 

Ideile de pornire au fost, pe de o parte, tocmai această prezenţă a acoperişului, iar pe de altă parte, un dans popular din zonă rămas din Evul Mediu, asemănător horei, în care dansatorii se sprijină oarecum unii pe ceilalţi.

 

03_b_salamonosok-071

 

Exact aşa cum ar trebui să facă şi producătorii locali dacă doresc să pătrundă şi să se afirme pe piaţă. Ca trimitere la trecut – în perioada interbelică existând aici o cooperativă a producătorilor, celebra asociaţie Hangya – şi din dorinţa de a utiliza cât mai multe materiale locale – în ideea de a încuraja cumpărarea produselor autohtone –, am utilizat într-o proporţie covârşitoare scânduri, şipci, grinzi produse în sat, piatră de râu sau extrasă din cariera satului.

 

05_a_img_20160722_105113

 

Manopera este, de asemenea, locală, construcţia fiind realizată de gospodărirea comunală.

 

01_a_img_1104

 

Dincolo de funcţia propriu-zisă, în mijlocul pieţei s-a amenajat, în jurul unei fântâni, o bancă rotundă, amplasată la o cotă inferioară faţă de cota +/-00 a pieţei.

 

img_1098

 

Poziţionarea în cerc a acestui loc pentru discuţii contribuie la crearea contactelor interumane, evident, dacă multă lume se aşază aici.

 

img_1101

 

În această idee s-a ales un iluminat de noapte adecvat, care să facă posibilă utilizarea spaţiului şi ca loc de întâlnire. Nu în ultimul rând s-a avut în vedere situarea locului pe malul apei. Din păcate, cu ocazia unor lucrări de prevenire a inundaţiilor, albia pârâului Mădăraş a fost aproape complet betonată, devenind un zid vertical, fără a permite accesul la apă. Proiectul, în faza a doua, propune lărgirea albiei în dreptul pieţei şi realizarea unui mic amfiteatru orientat spre cursul de apă – care să permită coborârea la nivelul acestuia –, precum şi organizarea unor mici evenimente, având pârâul în fundal.

plan-de-situatie

 

Fiind realizat cu fonduri LEADER şi deci având la dispoziţie termene scurte, proiectul a fost defalcat în două faze, pentru a se evita blocarea obţinerii finanţării din cauza procedurilor anevoioase de acordare a avizelor de la ape. Primăria nu a renunţat la etapa a doua; în prezent aşteaptă noile sesiuni de finanţare la care să poată depune continuarea proiectului. Valoare de investiţie: 65.000 de euro.

 

img_1097

 

Info, credite:
Autori: Larix Studio – Köllő Miklós, Györfy László-Miklós
Colaboratori: Madaras Péter, Kelemen Szabolcs, Siklódi Róbert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin
Specialităţi: LARIX STUDIO – Gurzó Levente, Kercsó Zoltán + Mihálydeákpál Gábor P.F.A.
Client: Comuna Mădăraş
Constructor: Gospodăria Comunală Mădăraş
Anul construirii: 2016

 

* De același birou:

Re-restaurarea conacului Benedek

Ce să faci cu o moară stricată? Noua poveste a vechii mori din Suseni

Adăpost pentru joagăr – sat Izvoare, comuna Zetea, jud. Harghita

Restaurarea capelei Sf. Ana

Reabilitare și extindere – Grădinița Pitypang

Autori: