Highlights Zeppelin #143 (septembrie-noiembrie)

DOSAR: La birou

Începem cu un proiect OMA, cei care au lucrat poate cel mai mult, alături de birourile lui Foster și Rogers, la reinventarea clădirii de birouri, înțelegând prin reinventare nu formele, ci inovația tipologică. Acum strecoară un ansamblu de cuburi în centrul orașului Rotterdam: o clădire de birouri pentru administrația publică. Nu e foarte spectaculoasă, însă duce şi grid-ul până la marginile sale, transformându-l în același timp în instrument de inserție urbană și de adaptare la context.

Tema esențială a reabilitării e ilustrată de proiectele AZC – birouri (nu foarte) vechi din Franța reinventate cu mijloace minimale – și de Liberty Center Park 2, etapa următoare a unui tip, vai, atât de rar în România, și anume regenerarea patrimoniului industrial pentru birouri în loc de înlocuirea acestuia cu birouri.

Suntem bucuroși de pachetul nostru de 4 interviuri cu arhitecți din România profund implicați în acest program. Am discutat cu Vlad Gaivoronschi și Ioan Andreescu, Adrian Spirescu, Călin Negoescu (partener Westfourth Architecture) și Dorin Ștefan despre cum se schimbă lucrurile, la noi și în afară, și despre propriile experiențe recente.

Ajungem apoi la perspectivele mai speciale asupra birourilor. Avem astfel o clădire de apartamente la Paris, ce reinterpretează complexitatea modelului haussmanian şi propune din start multiple scenarii de folosire, inclusiv pentru transformarea locală sau masivă în spații pentru birouri. Sediul firmei Republic of Architects este un birou deschis – locul întâlnirilor, consilierii și, să sperăm, al colaborărilor cu locuitorii orașului și ai cartierului.

Arhitectura ca business? Da, dar în altfel decât ne‑am aștepta, spune Oana Bogdan la final, într-un text care nu e despre spații pentru muncă și afaceri, ci despre însăși munca noastră, a arhitecților, despre ce tinde să devină și ce șanse avem pentru supraviețuirea și evoluția profesiei, pentru a fi din nou înțeleși, doriți, apreciați și relevanți.

ZOOM
Vindecarea Palatului Cultural din Blaj / Herzog & de Meuron la Londra și la Weil‑am‑Rhein: un reportaj despre Tate Switch House și Vitra Schaulager. / Am vorbit cu Florian și Iulia Stanciu despre proiectul câștigător pentru noul/vechiul Muzeu Național de Istorie. / Suedezii știu cum să așeze case în natură.

DESIGN & SOCIETATE
Cum să fii primar pentru zece minute și cum să transformi un pavilion pentru o intervenție artistică în reusrsă pentru amenajarea unui parc sătesc.

La sfârşitul lui mai, aproape o sută de locuitori ai părţii de sud a oraşului au devenit, pentru scurt timp, primari. Într‑un exerciţiu de imaginaţie şi responsabilitate, şi‑au asumat idei şi decizii într‑un birou de primar mobil, amplasat în trei cartiere din zonă. Am adunat părerile şi propunerile lor. După terminarea acţiunii, pavilionul a fost dus în comuna Belciugatele din judeţul Călăraşi, unde Asociaţia Arhipera şi o echipă de voluntari l‑au reasamblat ca o grupare de mobilier urban în parcul din centrul satului.

Sumarul complet – aici

 

Zeppelin #143 este disponibil în librăriile Cărturești, librăriile Humanitas, Inmedio și Relay sau poate fi comandat online chiar aici, la prețul de 28 de lei, la care se adaugă transportul prin curier în valoare de 12 lei.

Sau puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, aici

Sari la conținut