Grădina coborâtă. Restaurantul hotelului Berthelot, București

Amenjare, text: Alexandra Henry Zabunov, Ioana Corbu
Foto: Cornel Lazia

Pe strada General Berthelot, nu departe de Calea Victoriei, s-a deschis acum opt ani hotelul Berthelot. Constrângerile de ordin urbanistic au influenţat rezolvarea arhitecturală a clădirii, lobby-ul hotelului fiind accesibil prin nivelul demisolului. Mult timp, spaţiul dintre trotuar şi faţada hotelului a fost folosit sezonier drept terasă exterioară, neacoperită şi neamenajată. În timp, s-a simţit nevoia măririi suprafeţei restaurantului, precum şi posibilitatea utilizării acestuia nu doar de către clienţii hotelului. La sfârşitul anului 2014, proprietarii au iniţiat proiectul de acoperire a terasei aflate sub nivelul străzii cu arhitectul original al clădirii, Marina Pitrescu, în colaborare cu inginerii de la Strial. 

 

elevatie

Acoperirea acestui spaţiu-tampon dintre faţada hotelului şi spaţiul public al străzii a fost gândită astfel încât să permită pătrunderea luminii naturale la maxim și să anihileze sentimentul de încorsetare declanşat de situarea la nivelul demisolului.

Spaţiul nou-creat ilustrează aproape ad litteram mesajul priveşte cerul. În ceea ce priveşte compartimentarea, o zonă de distribuţie face legătura cu recepţia existentă a hotelului, cu un spaţiu principal de restaurant şi cu un spaţiu secundar gândit iniţial ca salon de fumători.

plan mobilare final

Conceptul pe care l-am prezentat a fost acela al unei „grădini suspendate”, introducând din abundenţă vegetaţia, pentru a echilibra cantitatea de elemente din sticlă şi metal utilizate în proiectul de acoperire a terasei.

Ne-am dorit să creăm un interior înverzit, armonios şi confortabil, în care clienţii restaurantului să se simtă ca într-o grădină de primăvară. Aproximativ 40 de ghivece au fost suspendate de tâmplăria metalică. Ghivecele, asemenea unor farfurii imense pline cu plante naturale, ne-au pus de la bun început problema întreţinerii, iar clientul a făcut eforturi pentru a găsi soluţii astfel încât ideea să fie viabilă. Atât  recipientul, cât şi prinderile acestuia au fost realizate pe comandă, din tablă ambutisată şi vopsită în câmp electrostatic. Un colţ de grădină în spatele canapelei completează imaginea unei terase înverzite.

 

EP1C9740

 

Organicitatea abordării a fost continuată în fiecare detaliu, toate elementele introduse prin amenajarea de interior contrazicând rigurozitatea structurii metalice prin forme rotunde, fluide. Canapeaua urmează forma peretelui şi implicit curbura străzii şi a fost construită pe comandă după un releveu extrem de riguros. Ţesăturile în cele două tonuri de verde natural completează imaginea de terasă înverzită. 

 

EP1C9792

Suprafaţa mare din sticlă ne-a pus probleme de acustică, deosebit de importantă într-un spaţiu public de tip restaurant, pe care am rezolvat-o parţial cu un perete capitonat, dar şi prin adaosul de materiale textile fonoabsorbante în zona canapelei şi prin montarea unei draperii în dreptul intrării. Peretele capitonat a înlocuit sistemul de faţadă ventilată a clădirii, peretele exterior al hotelului fiind astfel transformat, şi vizual, într-un perete interior.

Datorită luminii naturale care inundă spaţiul, terasa acoperită este un spaţiu perfect pentru mic dejun şi pentru prânz. Momentul cinei necesită o ambianţă specială, pentru care am gândit o schemă de iluminat de atmosferă, folosind aplice cu braţe lungi de cupru, reglabile, ce coboară deasupra meselor.

 

EP1C0047

Ghivecele sunt luminate seara cu spoturi orientabile montate pe conturul exterior al terasei, la nivelul străzii.

Ideea oglinzilor rotunde montate pe peretele curb deasupra canapelei a fost inspirată de imaginea picăturilor de ploaie pe suprafaţa de sticlă a acoperirii, transpusă în plan vertical la scară exagerată.

 

EP1C9861

Până la urmă, spațiul dificil a devenit o calitate a proiectului, inclusiv prin faptul că a trebuit să gândim cu minuțiozitate fiecare detaliu. Toate elementele folosite în proiectul de amenajare sunt făcute la comandă sau modificate faţă de produsul de serie, cu excepția corpurilor de iluminat şi a tapetului.

Arhitectul extinderii: Marina Pitrescu, Alpha Studio
Interior design: I Love Colours Studio
Autor: Alexandra Henry Zabunov
Coautor: Ioana Corbu
Colaboratori: Alexandra Crețu, Amalia Enache
Mobilier: Sensio
Vopsele lavabile: Caparol
Perete capitonat și canapeaua tip banchetă făcută pe comandă: Divina Divano

Sari la conținut