Frontiera deschisă. Adăpost pentru încălzire de pe traseul de patinaj Red River

Un altfel de zid, azi când nu auzim decât de ziduri. Un mod simpatic de-a vorbi despre ceva foarte serios. O funcțiune reală și o instalație artistică. Atelier ARI au creat un zid accesibil și care te protejează, o barieră care se transformă în loc public. (Z.)

Proiect, text, foto: Atelier ARI

Frontiera Deschisă este un perete lung, plasat perpendicular pe traseul de patinaj de pe râul Assiniboine din Winnipeg, Canada.

 

 

Bariera roșie, de aproape patru metri înălțime, traversează râul, creează o frontieră puternică, și este clar vizibilă datorită contrastului puternic cu peisajul înzăpezit.

 

 

Peretele dublu este placat cu fâșii izolatoare roșii, care țin piept vântului rece.

 

 

Pereții interiori creează o serie de spații interconectate.

 

Patinatorii și pietonii pot traversa frontiera pe întreaga sa lungime.

 

 

În interiorul peretelui, atmosfera pare mai caldă – un spațiu prietenos care invită oamenii să se joace și să se adune.

 

 

Frontiera Deschisă este un răspuns la climatul politic tensionat. Finalizarea proiectului a avut loc în același moment în care președintele Statelor Unite ale Americii a confirmat planurile sale de construire a unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul și alege să închidă în mod drastic frontierele pentru mai multe țări musulmane.

 

 

Proiectul este construit lângă The Forks (Furcile) de pe pista publică de pe Râul Roșu (Red River). The Forks este centrul unui oraș foarte izolat, la punctul de întâlnire al Râului Roșu și al afluentului acestuia, Assiniboine. Iarna, temperaturile pot scădea la sub minus patruzeci de grade Celsius.

 

 

Frontiera Deschisă face parte din Concursul pentru Adăposturi de Încălzire 2017 (Warming Huts Competition). Prin intermediul unui concurs deschis, în fiecare an mai multe grupe de arhitecți și artiști sunt aleși să construiască un pavilion de-a lungul pistei de patinaj.

 

 

Autori: Atelier ARI, în colaborare cu Sputnik Architecture, The Forks, & Buildwrightdevelopments
Loc, perioadă: 2017, Winnipeg, Canada