Evacuarea fantomei. Arhitecturi ale supravietuirii

Un proiect studioBASAR
Miercuri 15 Decembrie ora 19.00 – Lansarea cartii “Evacuarea Fantomei. Arhitecturi ale Supravietuirii”
Joi 16 Decembrie ora 19.00 – Serie de prezentari ale birourilor de arhitectura Crimson Architectural Historians (Rotterdam), FAST (The Foundation for Achieving Seamless Territory, Amsterdam) si studioBASAR (Bucuresti)

www.pplus4.ro

str. Biserica Enei nr. 16
sector 1, Bucuresti
(langa Facultatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”)

Cartea Evacuarea Fantomei. Arhitecturi ale Supravietuirii examineaza un fenomen specific al istoriei sociale romanesti recente, cel de nationalizare-retrocedare-evacuare. Proiectul grupului de arhitecti studioBASAR (Alex Axinte & Cristi Borcan) prezinta realitatea multifatetata a evacuarilor fortate si cuprinde informatii despre istoria legislativa a evacuarilor si statutul incert al proprietatii private in Romania ultimilor ani, etapele evacuarii, povestea mai multor familii supuse acestor masuri si documenteaza diferitele tipologii ale locuirilor dezvoltate de catre cei evacuati, expresii ale supravietuirii urbane contemporane.

Studiile de caz se constituie sub forma unei arhive, dar pot fi privite si ca niste diorame a conflictelor si convulsiilor suferite de societatea romaneasca postdecembrista. Tratata cu distanta specifica unui atlas stiintific, cercetarea intiata de biroul de arhitectura studioBASAR pune in lumina lupta pentru supravietuire jucata aici in decorul unui oras contemporan, dar si echilibrul precar existent intre discursul institutionalizat al statului de drept si conditia prezenta a individului.

Volumul cuprinde o serii de contributii teoretice care completeaza si extind modul de incadrare, receptare si interpretare al subiectului:
autori Ole Bouman, Catalin Berescu, Liviu Chelcea, Yona Friedman, Stefan Ghenciulescu, Iulia Modiga, Damiana Otoiu, Doina Petrescu, Lavinia Stan, Kai Vöckler, Filippo M. Zerilli & Marie- Bénédicte Dembour, Srdjan Jovanovic Weiss.

Lansarea cartii va avea loc Miercuri 15 decembrie 2010, ora 19.00 la Centrul de Introspectie Vizuala.

Joi 16 decembrie ora 19.00 la Centrul de Introspectie Vizuala vor avea loc o serie de prezentari sustinute de arhitectii Michelle Provoost “Despre posibilitate si inginerie sociala in planificare. De la secolul 20 la secolul 21” (Crimson Architectural Historians, Rotterdam), Sarah van Apeldoorn “Memorie si patrimoniu” (FAST – the Foundation for Achieving Seamless Territory, Amsterdam) si Alex Axinte & Cristi Borcan “Bucuresti: Stare de nesiguranta” (studioBASAR, Bucuresti). Prezentarile reprezinta o continuare a tematicilor lansate de cartea EVACUAREA FANTOMEI. ARHITECTURI ALE SUPRAVIETUIRII, introducand teme precum rolul social al arhitectului, crizele urbanitatii contemporane si efectele resimtite la nivelul comunitatii, precaritate si spatiul public, saracie, modul in care este gestionata criza planificarii orasului contemporan.

Crimson Architectural Historians (Rotterdam) este fondata de Ewout Dorman, Annuska Pronkhorst, Michelle Provoost, Simone Rots, Wouter Vanstiphout si Cassandra Wilkins. Din 1994, Crimson a dezvoltat o practica hibrida care are ca obiect de studiu orasul contemporan. Crimson proiecteaza pentru oras, il cerceteaza, scrie texte ?i carti despre el, il prezinta in expozitii, preda despre el si ofera consultanta asupra politicilor care pot fi instituite in legatura cu acesta.
www.crimsonweb.org

FAST (The Foundation for Achieving Seamless Territory, Amsterdam) este un birou bazat pe o practica arhitecturala proactiva. Scopul acestuia este de a pune in lumina procese precum cel de segregare sau incalcarea dreptului omului, folosind instrumente de planificare urbana si arhitecturala.

www.seamlessterritory.org/FAST.html

studioBASAR este un birou de arhitectura format in 2006 de Cristi Borcan si Alex Axinte. studioBASAR este o echipa „search and rescue” care actioneaza ca un agent de observatie si interventie arhitecturala. studioBASAR a dezvoltat metoda „search and rescue” (SAR): CITY, ca o cautare strategica dezvoltata pe un program de actiune ce investigheaza dinamica orasului contemporan.

www.studiobasar.ro

Cartea a aparut cu sprijinul:
Administratiei Fondului Cultural National (www.afcn.ro), The Ratiu Family Charitable Foundation (www.ratiufamilyfoundation.com), Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania (http://romania.nlembassy.org/).

Seriile de prezentari sunt posibile ca urmare a sprijinului primit din partea Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania.

Eveniment organizat de Centrul de Introspectie Vizuala / Asociatia pepluspatru.

Parteneri ai proiectului: Simetria, Arhitectura, Arhitext

Parteneri media: Igloo media, 9am, WebPR, Radio Romania Cultural, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, ARTBOOM.ro, neaparat.ro, stiupecineva.ro, artactmagazine.ro, revista Arte si Meserii, TATAIA, gingergroup.ro, artclue.ro

Centrul de Introspectie Vizuala
Responsabil Presa
Roxana Danaila
roxana.danaila@pplus4.ro
office@pplus4.ro
www.pplus4.ro
tel: 0748 030 766

Sari la conținut