Articol revista # 103

 

Editorial: Design pentru noroc

Post de: Constantin Goagea
 
Cel mai profitabil comert a devenit azi cel cu norocul. O valoare atat de relativa, impalpabila si evanescenta are din ce in ce mai multe birouri, spatii de consum public, chiar temple. Pana mai acum cativa ani, oamenii se mai gandeau sa faca restaurante sau sa aduca haine din toate colturile lumii si sa faca un butic de design. Azi – in Bucuresti cel putin, dar cred ca e la fel in multe orase –, te intalnesti cu spatii care celebreaza norocul.
 
Nu doar ca sunt din ce in ce mai multe astfel de sali, dar se pare ca oamenii cheltuiesc sanatos aici, din moment ce spatii comerciale de sute sau mii de metri patrati sunt ocupate cu astfel de proiecte. Presupun ca nu vedeti chiar cu ochi buni aparitiile astea de case de jocuri, pariuri si amaneturi, dar va rog sa le intelegeti functia ritualica de mijlocitoare intre destinele unora si vreun plan secret al existentei unde s-ar putea intalni cu bogatii, fericire si noroc. Design pentru noroc, arhitectura pentru fericire. Ca sa se lege totul firesc, ce mai ramane intre marile saloane de distractie sunt amaneturile si exchange-urile. Daca cineva e gata sa-si transforme lanticul de la gat sau mobilul in ceva fise de joc, are totul la indemana, asa incat sa nu piarda vremea prea mult: de la pariuri doi pasi la amanet si apoi repede la intalnirea cu norocul. 
 
Nu stiu cata piata de proiecte genereaza aceste lucrari, dar observ ca unele tendinte exista. Mi-am facut un clasament personal al creativitatii raspandite prin aceste forme noi de productie arhitecturala.
 
  • Locul 3: l-as da unui brand de amanet, e cel mai bun design de vitrina pentru categoria lui, pare adus din strainatate. Prima data, m-am enervat ca m-a atras vitrina lui cu niste detalii bine facute. Fara sa fi vazut despre ce e vorba, m-am apropiat, iar apoi m-a apucat groaza ca sunt in fata acestui gen de loc. De obicei, arata foarte pauper, asta insa e destul de bun: o usa din lemn de par, detalii designate de cineva care stie meserie, sigla elaborata de un profesionist… 
  • Locul 2: ispititorul Shalimar din Obor, sala de jocuri mecanice, asta in caz ca frecventatorii unei astfel de institutii culturale ar fi citit Salimar Clovnul al lui Salman Rushdie sau ar folosi parfum Shalimar de la Guerlain.
  • Locul 1: e de departe castigat de intregul bulevard Mosilor, unde vorbim deja despre un profil comercial. Triada amanet – sala de jocuri – exchange face cariera, se pare ca vorbim de peste 25% din tot bulevardul. E ceva.
Sari la conținut