Despre 12 inițiative independente, dezvoltare și cultură urbană în partea năpăstuită a orașului

Haideti să recunoaștem, aceia dintre noi care nu locuiesc în partea de sud a Bucureștiului, nu prea se duc pe acolo, dacă nu au vreun motiv precis. Excepție fac mai ales parcurile și mall-urile.

În mod tradițional partea mai săracă a Bucureștiului, sudul a primit o lovitură în plus odată cu demolările și, mai ales, cu sinistrul bulevard al lui Ceaușescu care a tăiat, la propriu, orașul în două și a izolat partea de sud și mai tare.

Dar, în ciuda acestei situații și uneori chiar datorită abandonului și segregării care au ținut prețurile și chiriile mai jos sau au lăsat mari spații industriale, sudul este acum zona predilectă a inițiativelor independente.

Cu bani foarte puțini, cu un sprijin public slab sau inexistent, câteva grupuri de oameni au început acțiuni culturale, sociale și de antreprenoriat angajat. Au început să schimbe fața orașului, să aducă uneori și câteva mii de oameni dintr-odată dincolo de Bulevardul Unirii și, încet-încet să însemne ceva și pentru locuitorii cartierelor în care s-au așezat.

O nouă natură pe locul distrugerilor de la Văcărești, spatii de producție și creativitate, fabrici renăscute, centre de artă, dans, muzică și design, galerii, dar și baruri și cluburi cool.

În ceea ce privește Zeppelin, până în 2013, doar studiam intens fenomenul, promovam cât putem, ne puneam întrebări, ne cuprindea admirația și (și, uneori, putin) și invidia. Între timp, am demarat la Halele Carol un proces care ne bucurăm că merge mai departe și crește.

Cele 12 inițiative cercetate în 2015 sunt:

Sari la conținut