De la Casa Scanteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectura în Bucuresti 1945-1989

Luni, 10 decembrie 2012, ora 17.30, la Casa Ion Mincu – sediul OAR (str. Pictor Verona 19, Bucuresti), va avea loc lansarea volumului De la Casa Scanteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectura în Bucuresti 1945-1989  de Alexandru Panaitescu, Editura Simetria. Cartea va fi prezentata de studioBASAR, Mariana Celac si Ana Maria Zahariade.

Aceasta lucrare, al carei autor si-a desfasurat jumatate din cariera de arhitect în anii comunismului, este rezultatul interesului manifestat de catre acesta, timp îndelungat, pentru cunoasterea si mai ales pentru întelegerea cauzelor care au influentat devenirea productiei de arhitectura din Romania în conditiile statului comunist, cu referire directa la Bucuresti.

Fiind adresata în primul rand celor care au cunoscut prea putin perioada 1945-1989 sau nu au profesat atunci, s-a considerat oportun ca prima parte a lucrarii sa aiba un caracter general, concentrandu-se pe transformarile produse în practica profesionala mai ales în primii ani ai regimului, cei ai impunerii modelului unic, cand statutul profesional al arhitectilor s-a schimbat radical. Volumul este completat cu un numar de anexe cuprinzand textele integrale ale hotararilor CC al PMR din 1952 referitoare la arhitectura si cu prezentari privind contextul istoric,evolutia administrativa si a nomenclaturii stradale, situatia monumentelor de for public, constructiile demolate si translatate în Bucuresti, cat si reamenajarea Dambovitei. La final s-a adaugat si un foarte concis dictionar cuprinzand multi dintre arhitectii care au fost activi în Bucuresti cu precadere în perioada 1945-1990.

Volumul a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si al Uniunii Arhitectilor din Romania, din Timbrul Arhitecturii.
 
www.simetria.ro

Sari la conținut