Cutiile dintre mesteceni – Juvet Landscape Hotel

Proiect, text & fotografii: Jensen & Skodvin Architects

Juvet Landscape Hotel este situat la Valldal, în apropierea oraşului Åndalsnes din nord-vestul Norvegiei. Turiştii care trec pe aici sunt atraşi de o cascadă spectaculoasă într-un defileu adânc lângă şosea, „Gudbrandsjuvet”.

 

_0011710

Clientul, Knut Slinning, este localnic. Ideea a apărut ca o oportunitate de a folosi peisajul, fără a-l modifica, și a permis realizarea unor intervenții pe sit care altfel ar fi fost interzise din motive de conservare.

 

plan de situatie_1-500

Spre deosebire de hotelurile convenţionale, cu camere înghesuite într-o singură clădire mare, Landscape Hotel distribuie camerele pe teren sub forma unor mici case separate.

 

3C_MG_0832

Fiecare casă are unul sau doi pereţi vitrați complet, maximizându-se astfel spaţiul experimentat în fiecare cameră. Printr-o orientare atentă, fiecare cameră are propria vedere exclusivă a unei părţi unice din peisaj, care se schimbă mereu în funcţie de anotimp, vreme şi oră. Nici o cameră nu dă spre alta, deci se asigură intimitatea camerelor, deşi nu se folosesc perdele.

 

1A_xx_MG_0840

Fiecare dintre cele 21 de camere prevăzute-n proiect are un plan diferit, răspunzând particularităților topografice şi de vegetaţie, şi pentru a oferi cât mai multă intimitate şi cele mai bune privelişti, iar construirea nu a implicat distrugerea stâncilor sau modificarea terenului.

 

landscape hotel  20090917-IMG_9981

Preocuparea de azi pentru durabilitate în arhitectură se concentrează aproape exclusiv asupra consumului redus de energie în producție și funcționare. Noi credem că și conservarea topografiei este un aspect al durabilității care merită atenție. Procedura standard de construire impune distrugerea generală a sitului pentru realizarea fundației și infrastructurii necesare începerii construirii. Conservarea sitului este o modalitate de a respecta faptul că natura îl precede și succede pe om. De asemenea, observarea atentă a topografiei existente prilejuiește o abordare în care geometria intervenției pune-n lumină neregularitățile sitului natural, evidențiind astfel cu mai multă vigoare atât construcția cât și contextul său. Între structură și sit e stabilită o legătură durabilă.

 

2B_MG_3563

N-am vrut să folosim dinamită, am dorit un proiect care-ar putea fi ulterior îndepărtat fără să lase în peisaj cicatrici, prin urmare am tratat casele ca fiind niște oaspeți ai locului. În principiu, am discutat mult despre ce-ar trebui să conțină fiecare cameră, toate încăperile – deși oferă aceleași servicii de bază – fiind ușor diferite din cauza condițiilor specifice fiecărui lot.

 

5C_landscapehotel-_MG_8129

Unitățile de cazare sunt construite din lemn masiv, fără izolaţie exterioară, pentru a fi utilizate doar în timpul verii, pe fundații punctuale din bare de oţel masiv de 40 milimetri înfipte în teren, iar geamurile sunt prinse de cadre subţiri din lemn și profile standard din oţel.

 

4A_landscapehotel-_MG_7807

Interioarele sunt tratate cu ulei transparent cu pigmenţi negri, astfel încât reflexiile de pe suprafaţa interioară a peretelui de sticlă să fie reduse cât mai mult. Rafturi, bănci şi o măsuţă sunt construite din aceleaşi elemente de lemn masiv pentru a menţine un anume grad de omogenitate care se potriveşte cu priveliştile complexe din natură şi pentru a păstra cât mai scăzută prezenţa vizuală a interiorului.

 

Juvet-4161

Credite & info:

Amplasament: Valldal, lângă Åndalsnes, Norvegia
Arhitectură: Jensen & Skodvin Architects
Arhitecți responsabili de proiect: Jan Olav Jensen (pl), Børre Skodvin, Torunn Golberg, Helge Lunder, Torstein Koch, Thomas Knigge  
Peisagistică: Jensen & Skodvin
Structură: Siv. Ing. Finn Erik Nilsen
Beneficiar: Knut Slinning
Suprafață: 800 m2
Buget: 2.000.000 €

_MG_0820

 

Sari la conținut