Construind pentru un lutier: Casa Vultur, Reghin – eficiență energetică și materiale locale

O casă pasivă realizată pe baza unor tehnici noi, dar și ale unor principii vechi de când lumea și a unui bricolaj local.

Proiect, text: Klaus Birthler

Luxul de a face arhitectură în locul natal

Revenisem în orășelul natal după 10 ani de pregătire ca arhitect. Eram încă singurul arhitect care dormea și lucra în Reghin, pentru Reghin.

Să îndrăznești să intervii în mediul construit într-un orășel mic unde cunoști fiecare colțișor din copilărie, iar, făcând asta, te vorbește „toată lumea”, cred că e un exercițiu foarte bun pentru arhitecți; solicitant, dar bun.

Din experiența mea la Reghin pot să spun că majoritatea locuitorilor nu știau ce să îi solicite unui arhitect. Voiau să își facă o casă, iar primăria le cerea să vină cu un proiect ștampilat cu ștampila pătrată. Familia Vultur și-a dorit nu doar un proiect, ci într-adevăr ne-a cerut să le gândim o casă și să-i ajutăm să o realizeze. Aceasta în condițiile în care nici ei, nici constructorul nu mai lucraseră niciodată cu arhitecți pe șantier.

casa-vultur-prezentare-_plan-de-situatie*plan de situație

casa-vultur-prezentare-_-plan-parter*plan parter

casa-vultur-prezentare-_plan-etaj*plan etaj

1c

Senzații din copilăria la Reghin

Îmi amintesc clar momentul când acum 27 de ani m-am întâlnit pe stradă cu Ovidiu, colegul meu de grădiniță, în față la „Lobar” pe strada Sării, moment în care o mașină imensă, încărcată cu obiecte mari și lucioase, lua curba spre Toplița, iar Ovidiu răcnea, „uite caiacele de Reghin”. El mai avea și un arc din lemn curbat pe care scria cu litere roșii „Reghin”. În mintea copilăriei mele, Reghinul a rămas un oraș care făcea tot ce era special. Placaje curbate pe bărci și pe instrumente muzicale, mirosul de lemn proaspăt tăiat, mirosul de lac și rășini le asociez întotdeauna cu acest loc.

20

17

Materiale locale

Domnul Vultur este lutier, deci unul dintre cei care face lucruri speciale la Reghin. Îmi puneam întrebarea cum trebuie să fie o casă pentru un lutier și familia sa, dacă ar trebui preluate elemente dintr-o asemenea profesie. Răspunsul încă nu îl aveam, dar cel puțin doream să fie o casă funcțională. Singurul element pe care l-am preluat conștient din construcția unui instrument muzical sunt raporturile armonice pentru dimensiunile camerei de zi.

 

25

14

 

Utilizarea materialelor și a produselor locale este însă o tendință care m-a sedus și pe care o urmăream conștient în procesul construcției.

De fiecare dată când sunt implicat în procesul de construire constat cât de multe necesități nesatisfăcute există în facerea unei case. Deseori m-am mirat de ce este nevoie să aduci produse și servicii de la mii de kilometri.

Pornind de la faptul că Reghinul este un oraș pe deal, ceea ce permite multor clădiri o perspectivă spre munții Gurghiului și munții Călimani, ne doream să valorificăm la maximum vederile din încăperile casei Vultur.

 

9

 

Deci parapetul ferestrelor trebuia să fie cât mai transparent. Aveam dificultăți de a găsi la Reghin sau în Tg. Mureș un furnizor de parapet din sticlă, astfel încât prinderile să nu fie vizibile. A fost momentul în care am zis că nimic nu poate fi mai util pentru clientul nostru și pentru rezultatul pe care îl doream împreună decât să ne apucăm de producție.

 

31

7

 

Astfel am dezvoltat balustrada cu detaliile ascunse, cu sticlă securizată la Mediaș, restul subansamblelor fiind produse în atelierele mici din Reghin.

 

23

 

Cele pe care nu s-a încumetat nimeni să le facă le-am realizat în propriul nostru atelier, cu niște scule păstrate din fosta fabrică din perioada interbelică a bunicului meu.

Eficiență energetică

Când am început să ne gândim la Casa Vultur, tocmai intrase în vigoare Directiva 2010/31/UE, în care se menționează că, începând cu 2020, toate clădirile noi să consume aproape de zero.

Ovidiu, prietenul meu din copilărie, monta încă din anii facultății pompe de căldură în Austria. Astăzi el este cel care a influențat puternic eficiența energetică a Casei Vultur – panouri solare, sistem de ventilație cu recuperare de căldură, răcire/încălzire pasivă a aerului și pompă de căldură – și este printre puținii producători de pompe de căldură din țară.

casa-vultur-prezentare-_sectiune_1_50*Secțiune și principii de sustenabilitate 

Emisiile CO2 ale Casei Vultur sunt doar cele conținute din producția energiei electrice consumate. Lungimea streșinii cu placaj curbat pe post de umbrar este stabilită de poziția soarelui în perioada verii, astfel încât la orele amiezii razele să nu pătrundă în încăperi.

 

27

8b

 

Info, credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Structură: Imre Varga, ing. Alin Horga
Instalații: ECO Instal, MDV Trust
Sisteme de instalații și pompe de căldură: Eco Instal
Amplasament: Reghin, Str. Strâmbă
Terminarea construcției: 2015
Arie desfăşurată (mp): 344

0

 

Sari la conținut