Conferința internațională „Artistul de stat” în România și Europa de Est. Apel pentru prezentări

5 noiembrie 2016 @ Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București

Instalarea regimurilor comuniste în Europa de est a însemnat pentru artele vizuale impunerea „artistului de stat” (Haraszti). Rolul acestuia era să să creeze opere de artă, comandate și sprijinite financiar de către stat, în schimbul cărora primea recompense extinse cu condiția respectării rigorilor politice și ideologice. Ca parte a proiectului de cercetare ”De la „artistul de stat” la artistul dependent de stat: Uniunea Artiștilor Plastici din România (1950-2010) – filiala București”, această conferință își propune să exploreze diferitele modalități în care artiștii erau transformați de acest rol extins asumat de statul totalitar. Invităm contribuții pe tema largă anunțată de titlul conferinței, cea a artistului de stat în România și Europa de est cu accent pe artele vizuale. În același timp suntem interesați să discutăm alte instanțe ale colaborării cu regimul (1945-1990). Conferința își propune să discute statutul artistului de stat în timpul regimurilor comuniste, precum și diferitele sale interpretări. Subiectele prezentărilor pot include, dar nu sunt limitate la:

  • Cum a fost creat de către regimurile comuniste, artistul de stat?
  • Au putut artiștii să adopte stilul realist socialist ca stil obligatoriu? Dacă nu, care au fost limitele acestui stil obligatoriu sau specificitățile naționale?
  • Care au fost tipurile de rezistență la modelul artistului de stat?
  • Cum s-a tradus realismul socialist în diferite practici vizuale?
  • Ce rol a jucat Uniunea artiștilor plastici? Cum se compară acesta cu alte uniuni din est?
  • Care sunt transformările uniunilor de artiști după 1990?

Cei interesați să prezinte o lucrare sunt rugați să trimită un rezumat de 500 de cuvinte precum și un scurt CV (care să conțină și o scurtă listă cu cele mai importante publicații) la adresa de email: caterinapreda@gmail.com până la data de 15 mai 2016. O selecție a prezentărilor din cadrul conferinței va fi publicată într-un volum, astfel participanții ale căror propuneri vor fi acceptate vor trebui să trimită prezentările cu o lună înainte (1 octombrie 2016).

Prezentările vor trebui să discute unul din aspectele legate de tema artistului de stat, și vor trebui să aibă 8.000 de cuvinte incluzând notele de subsol cu o listă separată de referințe. Comitetul de organizare: Caterina Preda, Alina Popescu, Dan Drăghia. Locul de desfășurare al conferinței: Institutul de Cercetări Politice, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Limbile de desfășurare a prezentărilor: română, franceză, engleză.

Sari la conținut