Concurs: Standul României la Congresul Uniunii Internaționale a Arhitecților – Seul 2017

Un lucru este sigur: casele vieților noastre nu sunt făcute numai din materiale de construcție tradiționale, cărămizi și mortar, țigle, beton, sticlă, lemn, ci mai ales, din materiale fine și neașteptat de rezistente: amintiri, povești, mirosuri și zgomote, mici obiecte, nume, voci, mișcare. De aceea, pe măsură ce îmbătrânim călătorind pe harta lumii din adresă în adresă, construcția noastră interioară se complică.” (Ioana Pârvulescu, În căutarea caselor pierdute –  prefață Casele vieților noastre, Ed. Humanitas, 2014)

Ordinul Arhitecților din România va reprezenta arhitecții români prin participarea sa la cel de-al XXVI-lea Congres al Uniunii Internaționale a Arhitecților / UIA, găzduit anul acesta de orașul Seul din Coreea, în perioada 3 – 10 septembrie 2017.

Arhitecții români vor fi reprezentați la Seul de o delegație care va participa la Congres și la Adunarea Generală și care va prezenta viziunea României asupra temei generale într-un mic stand în cadrul spațiului expozițional C din COEX Convention and Exhibition Center, Seul.

Pentru a asigura o participare notabilă în cadrul expoziției, OAR organizează un concurs pentru amenajarea standului său. Concursul este deschis tuturor arhitecților din România care activează în țară sau în străinătate, fără limită de vârstă, fără discriminare de gen sau palmares profesional, cu sau fără drept de semnătură, individual sau în echipă.

UIA
Congresele mondiale UIA – lansate în 1948 la Lausanne – sunt un for de prim rang pentru profesioniști și viitori lideri din domeniul arhitecturii, care promovează schimburi de bune practici actuale, viziuni și experiențe directe. Ultimele ediții au fost găzduite de Durban în 2014, Tokyo în 2011 și Torino în 2008.
Congresul UIA de la Seul va promova în mod deosebit tehnici și tehnologii arhitecturale inovatoare către organizațiile membre și cetățenii globali. În cadrul Congresului de la Seul din 2017 vor avea loc simultan programe academice, expoziții, concursuri, activități studențești și programe adresate publicului larg.

OAR
Ordinul Arhitecților din România (OAR) aspiră la dezvoltarea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al profesării arhitecturii ca artă liberală în România. Focalizarea resurselor pe promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale va eleva OAR la statutul de voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional.

OAR se dedică în întregime reglementării profesiei de arhitect, subliniind importanța valorilor morale și deontologice, a bunelor practici, a așteptărilor înalte, a creativității și, nu în ultimul rând, a provocărilor academice.
OAR își asumă misiunea de a crea mediul legislativ, profesional și competițional necesar atingerii excelenței în cadrul multiplelor contexte ale profesiei de arhitect.

JURIUL CONCURSULUI
Membri titulari
1. prof. dr. Ruxandra Demetrescu – profesor Universitatea Națională de Arte București
2. arh. Irina Băncescu – lector UAUIM
3. arh. Ștefan Ghenciulescu – reprezentant OAR, redactor Zeppelin
4. arh. Cristi Borcan – studioBasar
5. arh. Péter Eszter – câștigător concurs Stand OAR UIA, Durban 2014
Membru supleant
6. arh. Andrei Mărgulescu – asistent UAUIM, fotografie de arhitectură

PREMII
Se vor acorda următoarele premii:
Premiul I – 13.500 lei
Premiul II – 11.250 lei
Premiul III – 9.000 lei
Premiile sunt exprimate în sume brute, plata acestora fiind efectuată conform prevederilor Codului fiscal în vigoare, în max. 30 zile de la finalizarea concursului.

CALENDARUL CONCURSULUI
– înscriere și predarea propunerilor – până la 30 iunie 2017, ora 16.00 (data și ora limită se consideră potrivit orei oficiale pe teritoriul României).
– jurizarea  – 3 – 4 iulie 2017
– anunțarea rezultatelor – 5 iulie 2017
– termene contestații – depunere / soluționare – 10 iulie 2017

Detalii despre concurs pe pagina oficială a competiției:
oar.archi/ro/concursuri/concurs-standul-romaniei-la-congresul-uia-seul-2017