Clădirile eficiente energetic asigură confort și condiții moderne. Studiu de caz – Myhrerenga Borettslag

Tot mai multe clădiri se află, în prezent, în condiții precare. Îmbunătățirea standardului de energie al clădirilor reprezintă una dintre provocările importante pentru societate, cu scopul de a furniza condiții moderne și sănătoase de viață pentru toți cetățenii.

Cea mai bună soluție – reducerea cererii de energie a clădirii
Modernizarea performanței energetice în momentul renovării clădirilor asigură economii de energie, și în același timp contribuie la abordarea mai multor provocări sociale importante, reducând emisiile de CO2, îmbunătățirea securității energetice, crearea de locuri de muncă pe plan local și reducerea costurilor pentru sănătate. Izolațiile pentru clădiri reprezintă o soluție fiabilă privind reducerea cererii de energie pentru încălzirea și răcirea clădirilor, și nu necesită mentenanță ulterior instalării.

Izolația este mai mult decât economie de energie
Clădirile izolate eficient oferă un climat interior sănătos și plăcut, fără suprafețe reci, reducând în același timp cererea de energie pentru încălzire și răcire. În cele mai multe locuri din Europa, costurile cu energia cresc mai repede decât veniturile din respectiva casă. Reducerea cererii de energie a clădirii în sine reduce facturile cu energia, ceea ce face clădirea mai accesibilă locuirii.

  myhrerenga-756_756x329

Calitate superioară a casei și standard de consum al energiei aproape zero

Studiu de caz – Myhrerenga Borettslag

Myhrerenga Borettslag, situat în municipiul Skedsmo din afara capitalei Norvegiei, Oslo, este un condominiu construit în perioada 1968-1970 și constă în șapte blocuri identice, a câte 3 etaje, cu un total de 168 de apartamente cu câte 2 și 3 camere. Blocurile au fost considerate potrivite pentru o reabilitare în standard pasiv, iar acțiunea a fost finalizată în mai 2011.  

myhr3

La fel ca multe alte clădiri de apartamente din aceeași perioadă, clădirile Myhrerenga erau izolate necorespunzător, cu punți termice în pereții despărțitori. În plus, au fost descoperite diverse pierderi de aer, pagube la partea exterioară, umiditate sub balcoane și mucegai în ramele ferestrelor.
Astfel, s-a realizat o renovare completă și absolut necesară.

prinsipp-energilosning

Ulterior renovării, calculele au indicat o reducere de 70% a consumului de energie, de la 275kWh/m2 pe an la 80kWh/m2 pe an. Scopul renovării nu a fost acela de a atinge un standard  complet pasiv, ci de a utiliza toate componentele pasive într-un mod eficient de cost. SINTEF a calculat că deși renovarea cu componente pasive va avea un cost de investiție mai ridicat, locuitorii ar beneficia de o reducere substanțială a chetuielilor, deci o chirie mai mică decât în cazul în care s-ar fi ales renovarea tradițională a fațadei.

Proiectul arată că ansamblurile tipice de apartamente din perioada 1960-1970 sunt potrivite modernizării vizând reducerea consumului de energie. Ulterior renovării, locuitorii au fost intervievați cu privire la rezultate, observându-se următoarele:
–    Foarte satisfăcut  de rezultatul estetic al modernizării
–    Satisfăcut de extinderea balcoanelor
–    Foarte satisfăcut de calitatea aerului și temperatura la interior, chiar și în sezonul rece

Renovarea proiectului Myhrerenga (arhitectură – Arkitektskap AS) a fost un proiect pilot realizat în colaborare cu SINTEF, Byggforsk, Husbanken og boligbyggelaget USBL.rockwool-logo-primary-colour-rgbAcest articol a fost oferit de Rockwool.ro

Sari la conținut