Cutia cu articole

Casa de sub terasa de sub casă. Extinderea Vilei Leonida, Poiana Țapului, Bușteni

Text: Iulian Ungureanu
Foto: Andrei Mărgulescu

Trebuia să proiectăm extinderea unui monument istoric, Vila Leonida  din Poiana Țapului, Bușteni, ce a aparținut generalului Paul Leonida, membrul unei familii celebre din perioada interbelică. Casa construită de arhitectul Alfred Popper în anul 1938 este așezată pe un teren in pantă cu o vedere panoramică excepțională spre munții Bucegi, într-o zonă cu o densitate construită echilibrată și unde casele au grădini.  

_g6i7011

Oportunitatea vâzarii unui mic teren chiar în fața vilei a creat premisele extinderii.06_vedere-laterala

Tema s-a conturat ușor – un spațiu nou, generos, care să completeze funcțional vila și să accentueze caracterul peisajului. 

_g6i6984

Beneficiarii au înțeles și sustinut din primul moment ideea că, pentru acest proiect, peisajul este mai important decat suprafața construită, astfel încât ideea extinderii grădinii existente printr-o terasă înierbată a devenit parte din tema de proiectare elaborată împreună.

_g6i6937

Desigur, ne-am luptat cu vechea dilemă– cum construiești  lângă o casă monument istoric?  Îți dorești să nu negi contextul dar nici să-l mimezi.

_g6i6891

Corpul nou preia ceva din caracterul locului și casei vechi. Soclul masiv, scările și terasele verzi au devenit un numitor comun.  Într-un mod mai puțin evident, contrastul dintre materiale brute, nefinisate și elemente metalice foarte subțiri a înlesnit dialogul dintre cele doua case.

_g6i6939

Soclul este realizat din piatră masivă nefasonată, peste care este asezat un riflaj din lemn de larice, care adăpostește și în același timp deschide spațiul interior către munții Bucegi. 

_g6i7126

Glafuri din tabla de 8mm grosime protejează lemnul si crează o cornișă ascuțită, conturând terasa-grădină de deasupra.

_g6i6985

Un gard subțire, șerpuitor,  completază caracterul organic al grădinii.

03_plan-terasa

_g6i6914

Spațiul interior este minimal. Pardoselile sunt din piatră Vratza sau lemn. Un tavan din lemn de nuc încălzește spațiul principal al casei.

img_0465_e

Grădina este complexă și simplă în același timp și are caracterul unui amfiteatru orientat către panorama munților.

_g6i7024

 

Credite
Arhitectură: Iulian Ungureanu, Radu Ursoiu, Gabriela Claudia Alexe
Rezistență: Ductil-Tech ing. Aurel Roșu
Peisagistică: Atelier Foaie Verde – Nicolas Triboi, Alina Adăscăliței
Instalatii sanitare, termice, HVAC: Cristian Tomescu
Instalații electrice: Bogdan Marinescu

_g6i6898