CALD LA RECE. Revoluție la timpul prezent

  • 10-14 decembrie, Cluj
  • 15-20 decembrie, Timișoara

În 2014 se vor împlini 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. În toți acești ani, memoria Revoluției a fost, într-un fel sau altul, un subiect care a circulat constant în viața publică din Romania. Pe un ton omagial, conspirativ, apocaliptic, nostalgic, detașat, mai încet sau mai strident, despre Revoluție s-a vorbit tot timpul. De un sfert de veac încoace, canalele media din Romania reiau sistematic, la sfârșit de an, ritualul transmiterii secvențelor televizate care servesc drept fundal diverselor forme de comemorare.

hot and cold 011

 

Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent este un proiect de artă contemporană în spațiu public care își propune să aducă în discuție capitalul simbolic al Revoluției și rolul pe care îl joacă în căutarea identității a două centre urbane importante – Timișoara și Cluj. Ce înseamnă revoluția din România astăzi și cum este revendicată memoria ei în noile contexte ale transformării orașelor postcomuniste? Dacă asocierea dintre Timișoara și revoluție reprezintă astăzi un loc comun în conștiința publică, impactul schimbărilor din 1989 asupra orașelor în creștere se constituie într-o memorie marginală, locală, dar care este recuperată retrospectiv și resemnificată în contextul expansiunii rapide și dezorganizate a mediilor urbane.

La 25 de ani de la revoluția din 1989, Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent oferă oportunitatea de a iniția un dialog între mainstream și marginal, memorie și comodificare și de a problematiza rolul pe care acestea îl joacă în cautarea unei imagini și identități culturale care să reprezinte centrele urbane în creștere. Printr-o serie de proiecte artistice, proiecții și discuții care adresează tema memoriei revoluției, proiectul oferă o alternativă critică la contextul comemorativ general prin care ideea de spațiu public văzut ca un spațiu compact de dezbatere, de reflecție și de exprimare colectivă să fie contestată și regândită din perspective noi.

 

Contribuții artistice:

 hot and cold 02

 

Anca Benera și Arnold Estefan vor crea o serie de intervenții publice care adresează legătura strânsă dintre tehnologie, media și spațiu public. Unul dintre subiectele lor va fi satelitul AstraA1. Lansat în 1989, AstraA1 a mediat primul contact cu televiziunea prin cablu în Romania și în alte țări foste comuniste și a transmis în mod accidental imagini de la revoluția televizată din decembrie. Satelitul este atât un simbol al accesului la canalele media din vest, cât și un mijloc prin care imaginile de la Revoluție au intrat in conștiința publică. Proiectul artiștilor Benera și Estefan se orientează asupra aspectelor mai puțin cunoscute despre evenimentul din 1989, dar care joacă un rol esențial în relația dintre politică, media, istorie și spațiu public.

studioBASAR vor crea și vor instala în Piața Unirii din Cluj și în Piața Operei din Timișoara o structură ambulantă care să conțină o machetă a spațiilor respective. Trecătorii sunt invitați să discute despre memoria urbană a locurilor, cum s-au schimbat acestea de la Revoluție încoace și despre cum acest eveniment a contribuit la felul în care locurile au evoluat ca spații publice. Participanții vor putea schimba impresii și împărtăși memorii despre Revoluție cu artiștii care vor înregistra și arhiva discuțiile din cadrul proiectului.

h.arta vor crea o serie de bannere și stickere cu unul dintre sloganurile de la Revoluție: Am învins!”. Explorând sensul ambiguu al acestui slogan, unde “învins” trimite cu gândul deopotrivă la victorie și la înfrângere, aceste forme de marcaj urban vor fi concepute astfel încât ruptura de sens din slogan să fie cât mai vizibilă. Grupul h.arta va susține și un reading performance în ambele orașe iar artistele vor folosi exemple din practica lor pentru a vorbi despre speranță și deznădejde, energie și depresie, despre putere sau despre cum e să fim lipsiți de ea.

Fie că locuiți sau nu în Cluj sau Timișoara, fie că aveți amintiri din decembrie 1989 sau ați aflat mai târziu despre ce s-a întâmplat atunci, proiectul Cald la Rece se adresează tuturor celor care sunt interesați de viața comunității în care trăiesc. Prin acest proiect de artă în spațiu public ne amintim de Revoluția din 1989 și vrem să înțelegem cum memoria acestui eveniment, deopotrivă fetișizată și perimată, joacă un rol în spațiile urbane în continuă schimbare din România contemporană.

Oricine poate contribui la acest proiect împărtășind experiența lor de la Revoluție sau povestind despre cum sunt legați de acest eveniment pe blogul 25 Years After.

O campanie de strângere de fonduri pentru realizarea proiectului Cald la Rece se desfășoară în luna septembrie aici: link

Orice contribuție și formă de susținere contează și fac posibil acest eveniment de artă în spațiu public!

Organizatori: Asociația Simultan (Timișoara), Anna Harsanyi, Roxana Bedrule.
Proiect realizat cu susținerea Fundației Rațiu din Marea Britanie.

 

Sari la conținut