BUCUREȘTIUL NEFOLOSIT. Ar putea fi mai interesant decât celălalt

20-21 iunie – pe malul Dâmboviței, lângă Biblioteca Națională a României, în cadrul Festivalului de dezvoltare urbană UrbanFest

Descoperim o parte a Bucureștiului nefolosit:

  • folosim harta interactivă a spațiilor vacante „user generated“ pusă la dispoziție de Calup pe care marcăm împreună zonele industriale ale orașului
  • luăm un exemplu recent de reutilizare a unui astfel de spațiu – Nod Makerspace
  • inițiem un proces participativ pentru explorarea soluțiilor posibile de regenerare urbană în spațiile din proximitatea râului Dâmbovița sub marca #Wolfhouse productions.

bucurestiul nefolosit 4

La UrbanFest ne propunem să centrăm discuția despre Bucureștiul nefolosit pe un teritoriu pericentral desfășurat de‐a lungul râului Dâmbovița, puternic marcat de un peisaj postindustrial, degradat, dar cu potențial ridicat pentru regenerare: cartierul Timpuri noi.

Bucureștiul nefolosit este un eufemism pentru o rețea complexă și difuză de spații cu personalitate, semnificative pentru evoluția orașului, dar care în detrimentul valorii lor, stau neutilizate și abandonate. Clădiriile variază ca tipologie și funcțiuni de la case, vile, instituții, la spații comerciale, hale industriale, sau maidane.

bucurestiul nefolosit

Dintre toate, cea mai vizibilă și consistentă parte a Bucureștiului Nefolosit este râul Dâmbovița. În prezent, traseul râului este ocolit de viața urbană. De altfel, o cuvă din beton pentru scurgerea apei, imposibil de navigat și bordată cu fluxuri intense de trafic auto pe ambele splaiuri, cu greu ar putea atrage activități publice și viață urbană. Din această cauză, Bucureștiul se află într‐o situație rară în Europa: a devenit o aglomerare urbană important străbătută în zona centrală de un râu cu care nu stabilește nici o relație. Interes pentru schimbarea situației actuale a existat în mod constant, el venind cu precădere din parteains profesioniștilor în urbanism și a organizațiilor civice. În general, acesta a fost exprimat prin viziuni, planuri si strategii dedicate regenerării urbane a zonei râului. Cu toate acestea, într‐un oraș prea puțin obișnuit cu implementarea proiectelor majore de reînnoire urbană, fără concursul administrației publice doar o parte infimă din ideile propuse s‐a materializat în intervenții concrete (Rowmania).

Este nevoie de o nouă abordare a strategiei de regenerare urbană pe Dâmbovița. În locul unui mega‐proiect avem în vedere o serie de intervenții punctuale substanțiale pentru regenerarea urbană, mai ușor de gestionat și adaptat la un mediu socio‐economic pe cât de dinamic, pe atât de instabil. Ca tactică alternativă, propunem concentrarea pe soluții de regenerare urbană a clădirilor nefolosite, situate de‐a lungul râului. Odată reactivate, acestea vor iradia, în mod natural, viață urbană și interes public pentru proximități și pentru malurile râului.

În acest sens, ne propunem sondarea potențialului de regenerare a spațiilor nefolosite de‐a lungul Dâmboviței prin stimularea interesului public . Pornim de la un exemplu recent de reactivare urbană în această zonă – Nod Makerspace, un spațiu creativ amplasat în una din halele Industriei Bumbacului – și trecem în revistă alte spații nefolosite, dar cu personalitate, din zona de sud a Bucureștiului, grupate în cartierul Timpuri noi. Acestea sunt fostele platforme industriale: Pionierul, Dâmbovița‐Bourul, Industria bumbacului, Abatorul, Flaros, Fabrica pentru măsuri. Punem la dispoziție un set de imagini reprezentative pentru peisajul postindustrial din cartier și invităm atât profesioniști din domeniu și cât și vizitatorii festivalului la un exercițiu de ilustrare imaginară a soluțiilor de reactivare urbană pentru aceste spații.

La sfârșitul festivalului UrbanFest vom alcătui o mapă cu propunerile exprimate pentru a servi ca bază de discuții cu proprietarii și ceilalți actori urbani interesați de subiectul reactivării fostelor spații industriale.

Mizăm pe interesul comun al diferitelor categorii de actori urbani pentru subiect, astfel încât, la următoarea ediție a festivalului, să putem vorbi despre noi exemple de reactivare urbană în aceste spații.

FB event

bucuretsiul nefolosit 3

Wolfhouse Productions + Asociatia Calup + Nod Makerspace 

vă invită să colaborați la instalația Bucureștiul nefolosit – cu accent pe râul Dambovița și cartierul Timpuri noi – realizând schițe simple, colaje Photoshop, propuneri succinte privind moduri în care o serie de spații propuse ar putea fi reactivate și introduse în circuitul public. Va fi realizat, astfel, un fel de brainstorming vizual.

Vor fi expuse, în cadrul acestei instalații, o colectie de idei, „schite-de-schițe” și atitudini ale profesioniștilor invitați. Expoziția va fi folosită atât pentru a sugera viziunea profesioniștilor asupra posibilităților de reactivare a spațiilor respective, cât și pentru a servi ca inspirație pentru vizitatorii instalației care vor avea posibilitatea de a desena la fața locului propuneri și idei personale.

Ideile cele mai vizionare și îndrăznețe vor fi ulterior o bază de pornire pentru dezbateri publice privind soarta acestor spații.

Mod de lucru sugerat:

  • ideal, timpul de lucru pentru o imagine nu ar trebui sa depaseasca 2-4 ore;
  • propuneti idei pentru una sau oricate imagini considerati necesar;
  • nu este importanta calitatea grafica a imagini finale, ci ideea sugerata
  • nu sunt cautate imagini finale/de predare, ci schite ale unor idei frumoase
  • cu cat modurile de reprezentare sunt mai variate, cu atat mai bine. Puteti folosi tehnici digitale (photoshop, 3d, CAD, MS Paint, etc) sau clasice (creioane, pixuri, carioci, colaje, etc).

Functiuni posibile, dar nu numai acestea:

  • Comunitate: centru comunitar de cartier /spatiu public pentru iarna (food+drinks court) /piata agroalimentara /targ design, vechituri, animale (??)
  • Ludic: loc de joaca /skate park /paintball /circuit karting /bowling alley
  • Evenimente publice: spatiu public pentru intalniri si dezbateri /workshops /evenimente corporate, lansari produse /spatiu pentru concerte – muzica, dans / club /cinema /teatru
  • Arta: galerie arta contemporana /ateliere deschise ale artistilor /festival design /festival arhitectura
  • Altele: gradina botanica /spatii birouri industrii creative /spatii productie + prototipare /makerspace /garaj reparatii nave spatiale

Aici gasiti setul de imagini propuse pentru lucru

Aici gasiti HARTA SPAŢIILOR NEFOLOSITE DIN BUCUREŞTI – Calup

Sunteți invitați sa trimiteti schitele si ideile voastre la adresa wolfhouseproductions@gmail.com pana vineri (19 iunie) – ora 16:00 pentru a putea pregati expunerea acestora. Vizitarea instalatiei va fi deschisa sambata si duminica, pe terasa dinspre Dambovita a Bibliotecii Nationale.

bucuretsiul nefolosit

 

Sari la conținut