Bienala Mobilă: Turul Moldovei în 7 zile

Autorii proiectului: Adrian Bojenoiu, Alexandru Niculescu

Centrul pentru cultură contemporană Club Electroputere anunță lansarea ediției 2017 a Bienalei Mobile.

Inițiată în 2012 de către Adrian Bojenoiu și Alexandru Niculescu, Bienala Mobilă este un proiect artistic care are ca scop amplificarea și cercetarea contextului relațional al artei și culturii contemporane. BM aduce laolaltă persoane care compun și contribuie, în prezent, la lumea internațională a artei. Fiecare ediție este realizată în baza unui statut și a unui scenariu curatorial sub cupola căruia se desfășoară proiectul.

Bienala Mobilă este o punere în operă în care deplasarea și interacțiunea au loc într-un spațiu sau teritoriu determinat. Elementul coagulant al conceptului BM este mișcarea. Înțeleasă ca materialitate, mișcarea primește formă în funcție de coordonatele spațio-temporale care o angajează, iar conținutul este dat de interacțiunea și eterogenitatea participanților care instituie un raport cu mediul.

Propunând o reevaluare a încărcăturii simbolice și conceptuale a instituției bienalei și a relației acesteia cu producția artistică, BM poate fi înțeleasă prin următoarele caracteristici:

• BM aduce împreună comportamente. Proiectul vizează comportamentul participantului și mișcarea lui liberă atât în raport cu alteritatea dar și în raport cu forma și conținutul unui spațiu marcat de o geografie, cultură, istorie etc.
• Mișcarea este înțeleasă ca deplasarea printr-un teritoriu (spațiu/timp), fapt care determină interacțiunea.
• Participarea in BM este considerată producție artistică explicită și expunere.
• BM nu este condiționata din punct de vedere, național sau teritorial ea poate fi produsă oriunde pe glob, în orice forma de spațiu si timp, în funcție de scenariu propus inițial.
• BM nu se adresează exclusiv autorilor din domeniul artelor vizuale, ci și celor din domenii conexe în funcție de scenariul propus al fiecărei ediții.

Ediția BM 2017 Turul Moldovei in 7 zile, va avea loc în perioada 30 iulie – 5 august și va consta în parcurgerea unui traseu itinerant, cu autocarul, în regiunea Moldova (România și Republica Moldova). Această ediție urmărește să cerceteze acele aspecte care privesc arta în calitatea ei de câmp al experienței, comunicării și cunoașterii.
Ediția 2017 va avea 35 de participanți, artiști, curatori, jurnaliști din sfera artelor vizuale dar și persoane din domenii conexe precum filozofie, cinematrografie si poezie. Participanții, combină tipuri de personalități, de energii și de interese care compun și negociază prin poziția lor părți ale sferei artei contemporane. Acest tip de micro climat artistic devine participativ atunci când este coagulat și investit simbolic de cadrul convențional al unei Bienale de Artă.
Prin selecția participanților se va reproduce la scară mică un climat specific artei contemporane, pentru ca apoi să îl provocăm prin confruntare directă cu realitățile sociale, culturale, politice, spirituale si de mediu ale unei regiuni aflate la extremitatea sensibilă a Europei de Est.

Traseul itinerant pentru MB 2017 cuprinde obiective precum: Iași (punctul de plecare), platforma industrială CUG din Iași, Piatra Neamț, Barajul Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui, Masivul Ceahlău, Bucovina, Manastirea Putna, Bălți, Chișinău și multe alte locuri speciale.

Open Call

În această ediție vor fi invitați sa participe 25 de persoane implicate în contextul artistic internațional și 7 artiști care vor fi selectați prin concurs pe bază de portofoliu și scrisoare de intenție.

Portofoliile și scrisorile de intenție pot fi trimise in format digital la info@clubelectroputere.ro, ca attach la e-mail, în format pdf, până la data de 10 iulie 2017. Artiștii selectați vor fi informați personal în data de 12 iulie, prin e-mail, și vor fi publicați pe pagina web www.clubelectroputere.ro  și contul facebook.com/clubelectroputere.  

În calitate de organizator, Club Electroputere asigură transportul, cazarea și masa (micul dejun și cina) exclusiv pe perioada de desfășurare a evenimentului. Alte costuri, spre exemplu transportul pentru venirea în România sau cazarea pentru zilele dinainte și după efectuarea turului rămân în seama participanților. Pentru detalii, ne puteți contacta pe e-mail la info@clubelectroputere.ro.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte George Enescu, Centrul de Fotografie Contemporană, Vector, Revista Arta, Scena 9, Zeppelin, Igloo media, TVR
Sponsor: New Folder

*Ilustraţie (crop): Pavel Brăila – The Ship -2017

Sari la conținut