(a) Oliver Anthofer – Revitalizarea unui vechi hambar din Gottestal

Simplitatea și potențialul anexei unei vechi biserici din satul Gottestal – aflat în statul federal Carintia, din sudul Austriei – l-au inspirat pe arhitectul Oliver Anthofer în crearea unui proiect remarcabil, ce a constituit tema lucrării sale de masterat cu specializarea construcții de lemn.

Lucrările de restaurare și reconversie funcțională a hambarului au fost demarate în 2013 și s-au finalizat în 2015.

 

existent* situația existentă

 

Primul nivel, care găzduiește spațiile de relaxare și de evenimente, este luminat natural prin golurile realizate din țesătura de cărămizi. Astfel, devierile deranjante arhitectonic sunt puse în umbră și se nasc efecte luminoase deosebite, care diferă în funcție de anotimp și de momentul zilei. Prin restaurare, acest spațiu cu efecte luminoase atipice a căpătat o funcțiune de spațiu terapeutic, care i se potrivește de minune.

 

hambar reabilitat in Gottestal - primul nivel

 

O scară face trecerea către nivelul superior, spațiul locuit de la mansardă. Deși inițial arhitectul a avut temeri legate de luminozitatea mansardei, spațiul interior beneficiază de un bun echilibru al luminii naturale, datorită simulărilor făcute cu ajutorul programului *VELUX Daylight Visualizer – un instrument util pentru vizualizarea și analiza luminii naturale din interior. Astfel, arhitectul a putut proiecta amplasarea ferestrelor de mansardă și a putut avea o imagine clară a gradului de iluminare naturală a spațiului.

 

hambar reabilitat in Gottestal - mansarda_6

Datorită efectelor surselor de iluminat natural folosite, proiectul a căpătat coerență: spații deschise ample, lumină naturală abundentă care pătrunde în interior prin ferestrele VELUX care urmează panta acoperișului, ambianță caldă și climat interior optim. Astfel, chiar și în cele mai ploioase zile, iluminatul artificial este necesar foarte rar.

 

hambar reabilitat in Gottestal - mansarda_7

Deși interiorul este dominat de prezența lemnului, modelul de fereastră de mansardă VELUX ales nu au fost cel din lemn lăcuit, ci acela din lemn tratat termic, acoperit cu un strat unitar de poliuretan alb. Combinația de tehnologii și materiale a acestui model de fereastra VELUX are ca efect un coeficient excelent de izolare termică și durabilitate extinsă. Designul acestei ferestre o transformă într-o soluție optimă, atât pentru încăperi noi, moderne, cât și pentru cele reabilitate.

 

hambar reabilitat in Gottestal - mansarda_3

 

Lemn readus la viață

Având și pregătire de tâmplar, arhitectul Oliver Anthofer s-a simțit în largul său utilizând principala resursă la îndemână. Lemnul local, cu o grosime de 8 cm, folosit în trecut ca pavaj pentru tractoare, a dobândit o nouă viață – a fost demontat, fasonat, rindeluit, tratat cu ulei și folosit pentru realizarea podelelor.

 

hambar reabilitat in Gottestal - mansarda_5

 

Scândurile pe care înainte se depozita fânul au fost tratate cu o substanță ignifugă și au fost folosite pentru realizarea lambriurilor. Căpriorii din bârne fasonate manual au rămas, după o curățare temeinică, în locul lor inițial.

 

hambar reabilitat in Gottestal - mansarda_2

Construcția dovedește cum o restaurare făcută cu grijă pentru mediul înconjurător și pentru climatul interior optim poate transforma o clădire condamnată la moarte într-una care are un nou viitor, păstrându-și structura și aspectul inițial.

 

P1030579

* Urmăriți noutățile pe velux.ro și pe fb.com/VELUX.

Sari la conținut